Vrelina ubila kokoške vrijedne milion eura

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili “Vijestima” da su upoznati da je došlo do uginuća i da će danas obići najveću živinarsku farmu u Crnoj Gori, ističu da su naložili nadležnima da prate proces zakopavanja živine

71904 pregleda 556 reakcija 141 komentar(a)
Kokoške se moraju zakopati shodno propisima, Foto: Privatna arhiva
Kokoške se moraju zakopati shodno propisima, Foto: Privatna arhiva

Više od 200 hiljada kokošaka uginulo je prije tri dana na farmi “Agromont” u Martnićima, nakon nestanka struje zbog čega nijesu mogli da rade rashladni uređaji.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrdili su “Vijestima” da su upoznati da je došlo do uginuća i da će danas takom dana obići živinarsku farmu – najveću u Crnoj Gori.

Tvrde da je uginulo više od 200 hiljada kokošaka, što je trećina svih u Crnoj Gori, a šteta se procjenjuje na više od milion eura.

Iz resora ministra Aleksandra Stijovića “Vijestima” je rečeno da su naložili nadležnim službama da izađu na teren u Martinićima i da isprate proces uništavanja, odnosno zakopavanje uginule živine.

Iz Ministarstva su ocijenili da je to najveća katastrofa u živinarskom sektoru u Evropi, zbog koje će biti ugroženo tržište u Crnoj Gori.

Farma “Agromont” navodno je proizvodila petinu svih jaja na tržištu Crne Gore, u kojoj je dnevna potrošnja oko milion komada.

Šteta ogromna
Šteta ogromnafoto: Privatna arhiva

Vlasnik farme Božo Jokić nije želio da govori za “Vijesti” o uginuću kokošaka.

Navodno‚ kokoške nijesu bile osigurane, za razliku od objekata u kojima su bile smještene.

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, kokoške su uginule nakon što je “izbacio” jedan od osigurača, zbog čega nijesu radili rashladni uređaji.

Tih dana Bjelopavlići su bili najvrelije mjesto u Crnoj Gori, a temperatura je prelazila 40. podiok Celzijusove skale.

“Vijestima” je rečeno da Ministarstvo traži način kako da pomogne farmi “Agromont” i da nameravaju da izađu s mjerama... Na farmi je navodno zaposleno stotinjak ljudi.

Višemilionska šteta u prehrambenoj industriji zabilježena je u aprilu 2018. godine, kada je izgorio veliki dio fabrike za proizvodnju i preradu mesa kompanije “Franca Mesopromet” u Bijelom Polju. Izgorjela je zgrada u kojoj je bila proizvodnja i sva oprema, a vatra je zahvatila i upravnu zgradu, a država je pomogla kompaniji.

Bonus video: