Tivat daje 900.000 eura, Kotor ni cent

Riječ je o ukupno oko 46.000 kvadrata zemlje mještana Krtola, na koje je Vlada formalno upisana kao vlasnik...
70 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.11.2017. 19:43h

Opština Tivat nema pravni argument po kojem bi mogla da primora Opštinu Kotor da plati dio troškova eksproprijacije za zemljište na kojem je izgrađeno zajedničko postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV).

Eksproprijacija bi mogla da košta više od 900.000 eura, a u Sporazumu o izgradnji, upravljanju i održavanju zajedničkog PPOV“ koji su „Vijesti“ dobile po osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama, nigdje se ne pominje obaveza Kotorana da na bilo koji način učestvuju u troškovima.

Sporazum su u julu 2011. potpisali bivši gradonačelnici Tivta i Kotora - Dragan Kankaraš (DPS) i Marija Ćatiović (DPS).

Sporazumom je predviđena naknadna izradu „Aneksa ili posebnog Sporazuma kojim će se precizno definisati raspodjela troškova održavanja među učesnicima Sporazuma“, ali se ne pominje da će njegovi potpisnici na bilo koji način razmatrati da li će i Kotorani participirati u troškovima ekspropijacije zemljišta.

PPOV za dvije opštine, kapaciteta 75.000 ekvivalent stanovnika i vrijedno 10,25 miliona eura, izgrađeno je na lokalitetu Klačina, na zemljištu na kojem je Vlada, shodno ugovoru koji su 2014. potpisali tadašnji gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) i ministar finansija Radoje Žugić (DPS), prenijela pravo raspolaganja. Riječ je o ukupno oko 46.000 kvadrata zemlje na kojoj je Vlada formalno upisana kao vlasnik, iakao je zapravo riječ o privatnoj imovini mještana Krtola koju je država neosnovano upisala na sebe prilikom izrade aktuelnog katastra.

Građani su u međuvremenu “presavili tabak“ i tužili Oštinu Tivat, tražeći da ih obešteti. Dio tužbi već je presuđen u korist mještana, kojima je lokalna uprava Tivta do sada isplatila više od 120.000 eura. Procijenjeno je da kvadrat zemlje vrijedi 20 eura. Ukoliko ta cijena bude važila i dalje, Opština Tivat će za kompletnu površinu na kojoj je izgrađen PPOV morati da plati oko 920.000 eura.

Dva grada ni nakon više od godinu i po nakon što je PPOV počeo sa radom, nijesu formirala zajedničku firmu koja bi njime upravljala.

Tivćani traže od Kotorana da i oni učestvuju u podmirenju dijela troškova eksproprijacije, što lokalna vlast u Kotoru, predvođena Demokratama, kategorički odbija, tvrdeći da za to ne postoji obaveza u bilo kom dokumentu koji su potpisale dvije strane.

Gradonačelnica Tivta Snežana Matijević nedavno je kazala da je postiđena činjenicom da još nije osnovano zajedničko preduzeće.

“A svi smo se tamo lani slikali i rukovali na otvaranju PPOV. Mi i Opština Kotor se ne možemo dogovoriti, iako smo Kotoranima ponudili tri varijante kako da napravimo to preduzeće i da ono profunkcioniše... Tivat snosi sve troškove i pravne rizike u vezi sa ekspropijacijom zemljišta...

Bivši gradonačelnik, aktuelni predsjednik tivatske Skupštine Ivan Novosel (DPS) prošle nedjelje je pokušao da “vadi fleke“ iz posla koji je vodio i indirektno je uputio „packu“ Matijevićevoj, kazavši da sredstva za eksproprijaciju zemljišta PPOV “nijesu skandalozna“ i da ne mogu „iscrpiti budžet”.

“Opština je do sada isplatila 123.000 eura. To jeste problem, ali nije skandalozno i to ne može iscrpiti finansije. U pitanju je velika stavka, ali naravno nije nešto što se ne može servisirati iz budžeta i, ukoliko se to riješi na kvalitetan način, ne bi trebalo da je kamen o vratu Opštine Tivat”, rekao je on za “Dnevne novine”.

Novosel tvrdi da je “Sporazum o izgradnji urađen mnogo prije nego što se znala tačna lokacija”.

“Znalo se da će biti na području Tivta jer je to Prostorni plan definisao, ali tada nisu bili riješeni imovinski odnosi i to je rješavano naknadno”.

Tu njegovu tvrdnju demantuje Sporazum iz 2011. u kojem je precizirano na kojim parcelama će se graditi PPOV.

Novosel potpisao da je Tivat dužan da plati svaku moguću štetu

U Ugovoru o prenosu prava raspolaganja nad parcelom na Klačini koja se vodila na državu, a koji je 2014. potpisao sa ministrom Žugićem, Novosel je u ime Opštine prihvatio i “obavezu Opštine Tivat da po zaključenju ugovora o ustupanju prava raspolaganja, preuzme rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na istoj, kao i sve trokove koji nastanu po osnovu odluka nadležnih državnih organa”.

Praktično, Novosel je prihvatio da Tivat plati i svaku štetu nastalu iz odluke “nadležnog državnog organa” – suda, da je ta zemlja zapravo privatna i da njenim vlasnicima treba platiti eksproprijaciju. U Aneksu Sporazuma koji je gradonačenik Novosel jula 2014. potpisao sa Ćatovićevom eskplicitno se ne pominje eksproprijacija, već piše da je predmet Aneksa “definisanje učešća u troškovima izgradnje zajedničkog PPOV… a u skladu sa definisanim brojem ekvivalent-stanovnika koji pripada svakoj od učesnica”.

PPOV je kapaciteta 72.000 ekvivalent stanovnika, od čega u ljetnjem periodu maksimalnog opterećenja u Tivtu boravi 52.617 stanovnika (58,46 odsto), a 37.389 stanovnika u Kotoru (41,54 odsto). U istim omjerima dvije opštine su prihvatile obavezu da izmire troškove izgradnje i naknadnih i nepredviđenih radova, ali se eksproprijacija ne pominje, jer je već riješena ugovorom koji je Novosel potpisao sa Vladom.

Bonus video: