Crveni krst Crne Gore i Zavod za transfuziju krvi pokrenuli kampanju

Za sigurne količine krvi: Da u Crnoj Gori procenat dobrovoljnog davalaštva bude bar četiri odsto

"Kako bi se podigla svijest o značaju dobrovoljnog davanja krvi, naročito kod mladih osoba, kreirana je kampanja sa ciljem informisanja i motivisanja građana da se u značajnijoj mjeri uključe u djelatnost dobrovoljnog davalaštva krvi"

3809 pregleda 2 komentar(a)
Sa jedne od akcija dobrovoljnog davanja krvi, Foto: Printscreen
Sa jedne od akcija dobrovoljnog davanja krvi, Foto: Printscreen

Crveni krst Crne Gore i Zavod za transfuziju krvi Crne Gore danas kreću u implementaciju promotivne kampanje "#DDK (dobrovoljno davalaštvo krvi) izazov", saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

"U Crnoj Gori procenat dobrovoljnog davalaštva krvi iznosi 2,8 posto, a preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) su da u našoj zemlji bude bar četiri posto davalaca krvi da bismo imali sigurne količine krvi. Kako bi se podigla svijest o značaju dobrovoljnog davanja krvi, naročito kod mladih osoba, kreirana je kampanja sa ciljem informisanja i motivisanja građana da se u značajnijoj mjeri uključe u djelatnost dobrovoljnog davalaštva krvi. U kampanju su se uključile kako javne ličnosti, tako i građani, a cilj je da se okupi što veći broj dobrovoljnih davalaca krvi iz redova mlađe populacije, koji će nakon davanja krvi, putem društvenih mreža, izazvati sljedeću osobu na dobrovoljno davanje krvi. Prebacivanjem izazova sa jedne na sljedeću osobu želimo održati kontinuitet u informisanju građana o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori, ali i obezbijediti kontinuirane zalihe zdrave, sigurne krvi", navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da su posebno tokom ljetnjih mjeseci potrebe za krvlju povećane.

Preporučujemo za Vas