Revitalizacija kuće Iva Andrića u Herceg Novom: Snimaju stanje, a potom će da rade

Gradske službe rade na premjeru prostorija u kući nobelovca, a slijedi i čišćenje unutrašnjeg i spoljašnjeg dijela zdanja...
0 komentar(a)
Kuća Iva Andrića, Foto: Slavica Kosić
Kuća Iva Andrića, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.11.2017. 16:36h

Službenici Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog snimaju postojeće stanje kuće Iva Andrića na Toploj na osnovu smjernica iz idejnog rješenja.

To je neophodno kako bi u saradnji sa Sekretarijatom za prostorno planiranje i izgradnju, Upravom za zaštitu kulturnih dobara Ministarstva kulture i drugim nadležnim institucijama stvorili preduslove za izvođenje građevinskih radova.

Početkom oktobra održan je prvi radni sastanak predstavnika Opštine i ekspertske grupe koja radi na projektu revitalizacije kuće nobelovca.

“Predstavnici Opštine su odlučni da se objekat revitalizuje kako bi dobio međunarodni kulturni, obrazovni i turistički značaj koji mu pripada, te poštujući istorijat, autentični ambijent i lik i djelo čuvenog pisca”, saopšteno je iz lokalne uprave.

Gradske službe rade na premjeru prostorija, a slijedi i čišćenje unutrašnjeg i spoljašnjeg dijela tog zdanja.

“Komunalno-stambeno“ zaduženo je za uklanjanje zelenog otpada iz dvorišta. Namjera je da se u okviru projekta parku oko kuće vrati prvobitni sjaj, presađivanjem i sadnjom 51 biljne vrste, na osnovu popisa biljaka koje su postojale u vrtu.

Sanacija bi trebalo da bude okončana do ljeta 2018.

Bonus video: