Kolašinsko kulturno ljeto: Koncerti, kolonije, festivali...

"U organizaciji Centra za kulturu i Udruženja karikaturista Crne Gore održaće se ljetnja škola karikature, stripa i animacije, koja će trajati cijeli mjesec“, najavljuje Ilinčić

5202 pregleda 184 reakcija 4 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Koncerti, kolonije, festivali...neki su od sadržaja kolašinskog kulturnog ljeta, u organizaciji Centra za kulturu.

Direktorica Gorica Ilinčić najavljuje da će već 16. jula u 20 sati u velikoj sali biti održan koncert popularnog podgoričkog KIC pop hora.

"Pod dirigentskom palicom prof. Petre Ivanović pripremljen je mješoviti repertoar sastavljen od popularnih evergrin, domaćih i međunarodnih hitova, kao i dio antifašističkog programa. Tako će publika uživati u izvođenju kompozicija: Po šumama i gorama, Odiseja, Računajte na nas, Dođi u pet do pet, Kaćuša, Đon, Devojko mala ...Odlučili smo da pozovemo KIC pop hor i obogatimo kulturnu i turističku ponudu u gradu pod Bjelasicom. Vjerujem da će hor koji privlači i domaću i regionalnu pažnju svojom dobrom energijom i notama ispuniti salu Doma kulture“, kazala je Ilinčić za "Vijesti".

Taj hor prvi put nastupa u Kolašinu, a ulaz je besplatan.

Međunarodni festival pozorišta "Korifej“, sedmi po redu, biće održan od 7. do 21. avgusta pod geslom "Coming back to Life“. U programu će se naći značajna pozorišna ostvarenja iz Crne Gore i regiona, prije svega profesionalnih i nekoliko kvalitetnih amaterskih predstava.

"Publika će imati priliku da pogleda "Ifigeniju", koprodukciju kolašinskog i bjelopoljskog Centra za kulturu sa NVO "Korifej teatrom". Takođe i još jednu koprodikciju NVO Korifej teatrom sa KIC-om Zeta i NVO "Prazan prostor"- predstava "Mali Tesla". Značajan jer nastup KUNST teatra iz Zagreba sa komadom "Marta i sedam strahova"“, najavili su organizatori.

Nastupiće i dva programa iz inostranstva- predstava "Clowns" artističke trupe "Antzoki" iz Barselone, sa kojom su nedavno pobijedili na nekoliko svjetskih festivala, kao i predstava "Do kraja" pozorišne trupe "Terminus A Quo" iz Poljske. Gostovaće nekoliko studentskih projekata sa FDU Cetinje, Bjelopoljsko pozorište sa najnovijim komadom "Vlast i njena opozicija", grupa Vroom izvešće tematski koncert "Erotizam", Mostarski teatar mladih sa projektom "Game", trupa "Telo" kao instrument i Festival ekološkog teatra Bačka Palanka izvešće interesantnu zvučnu koreo-predstavu "Cvrčak i mrav", predstavu "Kontraevolucija" donosi nam koprodukcija nikšićkog Zahumlja i KIC-a Budo Tomović.

Dramski umjetnici Davor Dragojević, Cvetin Aničić i Milutin Darić izvešće interesantne autorske projekte. Iz navedenog sadržaja jasno se vidi da smo mislili i na najmlađu publiku".

Nova kolašinska manifestacija ovog ljeta je Likovna kolonija, koja će trajati od 26. jula do 4. avgusta. Učestvovaće, kako je najavljeno, afirmisani umjetnici iz Kolašina i njihovi gosti.

"Likovni umjetnici će po sopstvenom izboru uraditi jedan do dva rada koji će po završetku kolonije ostati kao legat Zavičajnom muzeju. U koloniji će učestvovati Miodrag Šćepanović, Naod Zorić, Goran Ćetković, Zoran Obrenović, Tanja Topuzoska, Miroslav Šuković, Bato Mašković, Jelena Pavićević, Vildana Kilijan, Hana Mirkov, Ljubodrag Mrdović, Mladen Blažević...“, najavljuje Ilinčić.

I ove godine u Kolašinu se održava Međunarodni festival karikature. Već je raspisan konkurs i radovi već pristižu.

"Konačna odluka žirija i proglašenje pobjednika. 26. juli . Izložba najboljih i otvranje festivala biće 10. avgusta. Prateći događaji tog festivala su prmomocija knjige "Odjeci nacrtane stvarnosti“ Darka Drljevića.

U organizaciji Centra za kulturu i Udruženja karikaturista Crne Gore održaće se ljetnja škola karikature, stripa i animacije, koja će trajati cijeli mjesec“, najavljuje Ilinčić.

Bonus video: