Crna Gora obilježava 13. jul - Dan državnosti

Centralna proslava, povodom Dana državnosti i 80 godina od dana ustanka i početka borbe protiv fašizma, počeće večeras u 20 sati u Virpazaru, a na njoj će govoriti crnogorski predsjednik Milo Đukanović

20781 pregleda 16 komentar(a)
Državna zastava Crne Gore, Foto: Shutterstock
Državna zastava Crne Gore, Foto: Shutterstock

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Centralna proslava, povodom Dana državnosti i 80 godina od dana ustanka i početka borbe protiv fašizma, počeće večeras u 20 sati u Virpazaru, a na njoj će govoriti crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je u ponedjeljak, na prijemu povodom 13. jula, koji je priredio na Cetinju, poručio da je Crna Gora davno prošla raskrsnicu na kojoj je izabrala svoj evropski put, sa kojeg nema skretanja ni povratka.

On je rekao da Crna Gora ove godine slavi taj praznik u znaku velikog jubileja – 80-ogodišnjice Trinaestojulskog ustanka, prvog masovnog ustanka u porobljenoj Evropi.

Đukanović je kazao da je to događaj koji je potvrdio da veličinu jednog naroda ne određuje njegova brojnost, niti površina teritorije na kojoj živi, i koji je ulio nadu porobljenim narodima Evrope.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović u čestitki povodom 13. jula poručio je da trinaestojulske pobjede treba da budu inspiracija na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU).

On je rekao da se Crna Gora, u trenutku kada je uvažena članica Alijanse i glavni kandidat za punopravno članstvo u EU, danas prisjeća 13. jula 1878. godine, dana kada je međunarodno priznata na Berlinskom kongresu.

„Prisjećamo se i 13. jula 1941. godine kada je Crna Gora prvim oružanim ustankom u Drugom svjetskom ratu upalila luču slobode u naci-fašizmom porobljenoj Evropi i utrla slobodarski put, dajući primjer svima u borbi za slobodu“, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, pred Crnom Gorom su danas drugačiji, ali ne manje važni izazovi.

Bonus video: