"Pješivci dali nemjerljiv doprinos Trinaestojulskom ustanku"

Sedam boraca sa ovog područja proglašeno je narodnim herojima, među kojima i jedina žena sa područja nikšićkog sreza, Milica Vučinić", navodi se u saopštenju UBNOR-a i antifašista Nikšića

5137 pregleda 0 komentar(a)
Sa događaja, Foto: 13. jul
Sa događaja, Foto: 13. jul

Udruženje boraca Narodno oslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšića je povodom obilježavanja Dana državnosti i 80. godišnjice Trinaestojulskog ustanka kod Spomenika pod Trebjesom položilo cvijeće.

Posjetili su i Bogetiće gdje su na centralni spomenik poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora sa ovog područja takođe položili cvijeće, a dr Jasmina Nikčević, članica predsjedništva UBNOR i antifašista Nikšić je održala govor.

Podsjetila je na doprinos pješivačkog kraja u Trinaestojulskom ustanku.

Udruženje boraca Narodno oslobodilačkog rata i antifašista Nikšića
foto: 13. jul

"Istakla je da je ovaj kraj u svim oslobodilačkim ratovima davao nemjerljiv doprinos našoj vjekovnoj borbi za slobodu i da je u toku NOR-a sa ovog područja poginulo 114 muškaraca i 17 žena od kojih je 39 odsto bilo mlađe od 25 godina, a 47 odsto mlađe od 40 godina. Sedam boraca sa ovog područja proglašeno je narodnim herojima, među kojima i jedina žena sa područja nikšićkog sreza, Milica Vučinić", navodi se u saopštenju UBNOR-a i antifašista Nikšića.

Članovi mjesnog udruženja boraca NOR-a i antifašista Pješivaca položili su cvijeće i na svih šest spomen-obilježja na području ove Mjesne zajednice.

Bonus video: