Radojević: Crnogorsko nacionalno biće, slobodoljublje i rodoljublje došlo do izražaja u Trinaestojulskom ustanku

Radojević je dodao da četvorogodišnja borba nema premca u našoj slavnoj istoriji, a da je ovaj ustanak ponikao iz bogatog duhovnog života naroda koji je vjekovima vodio borbu za slobodu, "a ona mu je bila vrhovno načelo za čije ostvarenje se nije žalio ni život"

5940 pregleda 4 komentar(a)
Foto: SOBNOR
Foto: SOBNOR

U Trinaestojulskom ustanku došlo je do izražaja crnogorsko nacionalno biće, njegovo slobodoljubje i rodoljublje ispoljavano kroz vjekove da ne vole tuđinsko prisustvo na svom rodnom kamenu, što je posebno došlo do izražaja u borbi protiv fašističkih porobljivača.

Ovo je kazao predsjednik Saveza organizacije boraca NOR-a Crne Gore (SOBNOR) Radojica Radojević na obilježavanju Dana ustanka naroda, polaganjem vijenca na spomenik Partizanu borcu na Gorici.

Vijence su sa boračkim organizacijama SOBNOR-a, OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica, OBNOR-a 1941-1945 Tuzi i OBNOR-a 1941-1945 Zete položile delegacija SNP Glavnog Grada Podgorice i delegacija vojnih penzionera Crne Gore.

Radojević je podsjetio na 13.jul 1941. godine kada su pukle prve oslobodilačke puške na Virpazaru, Košćelama, Mišićima, Čevu, Bjelopavlićima, a narednih dana u svim drugim mjestima u Crnoj Gori. Za nekoliko dana pod oružjem se našlo 32.000 boraca koji su oslobodili cijelu Crnu Goru sem nekoliko gradova koji su bili pod opsadom.

Dan ustanka SOBNOR
foto: SOBNOR

"Ogromne su tekovine 13.jula, tog najvećeg datuma u istoriji Crne Gore koji svojom važnošću premašuje mnoge slavne događaje iz prošlosti našeg naroda. Veliki Francuski filozof-marksista Žan pol Sartr je rekao za Trinaestojulski ustanak da je najvažniji događaj 1941.godine u porobljenoj Evropi", istakao je on.

Radojević je dodao da četvorogodišnja borba nema premca u našoj slavnoj istoriji, a da je ovaj ustanak ponikao iz bogatog duhovnog života naroda koji je vjekovima vodio borbu za slobodu, "a ona mu je bila vrhovno načelo za čije ostvarenje se nije žalio ni život"

Trinaestojulski ustanak je donio socijalno-revolucionarne promjene sa jedne strane i ostvarenje nacionalne ravnopravnosti sa druge strane.

Ono što Trinaestojulskom ustanku daje posebno obilježje i čini ga fenomenom i istorijskom pojavom u toku Drugog svjetskog rata je njegov opštenarodni karakter.

"Značajnu ulogu u Trinaestojulskom ustanku i Narodnooslobodilačkoj borbi i uopšte u ratu imala je KPJ. Kao rukovodeća snaga u ratu ona je od samog početka vodila borbu za internacionalizam, za jugoslovenstvo, demokratiju i prava radnog naroda. Iz te borbe rodila se SFRJ , bracka zajednica ravnopravnih naroda, koja je prema priznanju velikih sila bila treća snaga antifašističke koalicije naroda Evrope. U ovoj godini kada obelježavamo ovaj veliki jubilej – 80. godina od ustanka Crnogorskog naroda 13. Jula 1941. godine, kada je crnogorski narod rekao „NE“! nacizmu i fašizmu, odgovorno možemo istaći da je SOBNOR-a Crne Gore svih ovih godina temeljno i nepokollebljivo baštinio antifašizam i slobodarstvo, kao tradiciju Crne Gore, boriće se svim svojim bićem na očuvanju i slijedjenju veličanstvene tekovine NOB-e, istovremeno boreći se za društvo socijalne pravde, zaključiio je Radojević.

Radojević je na kraju, svim članovima i poštovaocima ove organizacije, kao i građanima Crne Gore, čestitao 13. jul Dan borca i Dan državnosti Gore.

Bonus video: