"Svaka riječ izgovorena na Brezi je zakletva. Svako ime i prezime na ovom bijelom kamenu je svetinja"

Vijence na spomenik su položile delegacije UBNOR-a i antifašista, delegacija Opštine, predvođena predsjednikom Milosavom Bulatovićem i delegacija Vojske Crne Gore

3578 pregleda 1 komentar(a)
Danas u Brezi, Foto: Dragana Šćepanović
Danas u Brezi, Foto: Dragana Šćepanović

Spomen kompleks na Brezi, gdje je strijeljano na stotine partizana i rodoljuba, mjesto je gdje je u Kolašinu i ove godine obilježen Dana ustanka i Dana državnosti.

Vijence na spomenik su položile delegacije UBNOR-a i antifašista, delegacija Opštine, predvođena predsjednikom Milosavom Bulatovićem i delegacija Vojske Crne Gore.

"Svaka riječ izgovorena na Brezi je zakletva. Svako ime i prezime na ovom bijelom kamenu je svetinja. Svaki naš pogled ka njima je zavjet da njihova žrtva nije uzaludna i da će njihove mladosti i ideali antifašizma vječno biti ime evropske i demokratske Crne Gore. I danas, svima kojima je nejasno, to želimo da poručimo sa Breze", kazao je Gojko Vlahović, počasni predsjednik UBNOR-a i antifašista Kolašina.

Breza
foto: Dragana Šćepanović

Prema riječima Darka Bulatovića, predsjednika UBNOR-a i antifašista Kolašina "tišina na Brezi je izraz pijeteta, iskaz poštovanja potomaka prema precima, istorijska čitanka koja nam poručuje – ne ponovilo se".

"Ali, neka se ponavljaju i obnavljaju, poštuju i traju uzvišeni ideali svih rodoljuba i ustanika 13. jula. Neka traju ideali slobode, prava, časti, mogućnosti da mlade generacije stvaraju, stiču znanja idoprinose prosperitetu civilizovane, demokratske i evropske Crne Gore", rekao je on.

Bulatović kaže da je "to antifašizam barjaka svjetlosti i napretka koji je i danas razvijen iz Kolašina, ratne prijestonice Crne Gore".

Prema njegovim riječima, 13.jul je "datum množine crnogorske istorije".

"Danas odavde šaljemo poruku Cetinju, Podgorici, Boki, Primorju, gradovima u brdima, da Kolašin želi da postane mirnodopska planinska prijestonica naše Crne Gore u kojoj žive i rade dobri i marljivi gorštaci, potomci ljudi i junaka", rekao je predsjednik predsjednik UBNOR-a i antifašista Kolašina.

U kulturnom programu, glumac Nikola Šćepanović je pročitao riječi Veljka Vlahovića o Crnoj Gori, kao i ustaničke poruke Milovana Đilasa iz jula 1941. godine.

Pjevačka grupa "Đude" i vokalna solistkinja Tijana Rakočević izvele su tradiocionalne pjesme među kojima i pjesmu iseljenika iz Kruščića "u kojoj se beskrajno voli Crna Gora".

Deregacije UBNOR-a i opština Kolašina i Mojkovca, jutros rano položile su vijence i na spomen ploči u mjestu Vrlostup u selu Sjerogošte.

Danas u Vrlostupu
Danas u Vrlostupufoto: Dragana Šćepanović

Na tom mjestu, pod vođstvom Alekse Đilasa-Beća, u zoru, 14. jula 1941. godine pukle su prve puške u srezu kolašinskom protiv okupatora.

Bonus video: