RTCG treba da ostane nezavisna

“Javni servisi uvijek treba da ostanu nezavisni i zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska sa bilo koje strane”, saopštila je portparol EK Maja Kocijančič
95 pregleda 19 komentar(a)
Maja Kocijančić, Foto: Beta
Maja Kocijančić, Foto: Beta
Ažurirano: 18.11.2017. 14:35h

Javni servis treba da bude zaštićen od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska bilo koga, pa i DPS, poručila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

“Javni servisi imaju veoma bitnu ulogu u društvu i uvijek treba da ostanu nezavisni i zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska sa bilo koje strane”, odgovor je Kocijančič na zahtjev “Vijesti” da komentariše dešavanja u vezi sa RTCG i pokušaj DPS-a da ponovo preuzme kontrolu nad njim.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je poslije dvije godine postojanja, a na osnovu anonimnih prijava koje joj je dostavio skupštinski Administrativni odbor, utvrdila konflikt interesa nekoliko članova Savjeta RTCG. Ivan Mitrović je zbog toga podnio ostavku, a Administrativni odbor je prije dva dana predložio kolegama da na plenarnoj sjednici razriješe Ivana Vukčevića. Upitna je pozicija još nekoliko članova Savjeta, među kojima je i Goran Đurović (predstavnik NVO).

Ukoliko parlament smijeni Vukčevića, DPS bi mogao dobiti kontrolu nad Savjetom i smijeniti novo rukvodstvo RTCG, koje pokušava da zadrži uravnoteženo izvještavanje, umjesto ranije otvorene podrške DPS-u i Vladi.

"Sloboda izražavanja i medija su jedna od fundamentalnih vrijednosti Evropske unije i ključni element u procesu pristupanja Crne Gore EU. Nezavisni, pluralistički i snažni mediji su osnova svakog demokratskog društva, što je i naglašeno na konferenciji Dani medija EU-Zapadni Balkan u Tirani prošle nedjelje”, podsjetila je Kocijančič.

Ona je navela da EU “veoma brižljivo prati dešavanja u vezi sa Savjetom RTCG”.

“U svom Izvještaju o Crnoj Gori iz 2016, Evropska komisija je zabilježila da Crna Gora nije načinila nikakav napredak u oblasti slobode medija. Ova procjena zasniva se, između ostalog, na nedostatku napretka u istraživanju slučajeva napada na novinare i medije, slabe mehanizme samoregulacije i izazove u shvatanju uloge medije”, rekla je Kocijančič.

Portparolka EK je izrazila nadu da će u sljedećem izvještaju biti “zabilježen pozitivan razvoj događaja u oblasti slobode medija” u Crnoj Gori.

Predsjednik Skupštine i lider vladajuće SD Ivan Brajović juče je saopštio da će već na nekoj od narednih sjednica Skupštine biti odlučivano i razrešenju Vukčevića, uprkos apelu direktora Evropske radio-difuzne unije Noela Karana da se ne žuri. RTCG je član Evropske radio-difuzne unije.

Karan je prije tri dana pisao Brajoviću tražeći da Skupština sačeka stav Upravnog suda, pred kojim članovi Savjeta spore odluke ASK.

Predsjednik Skupštine je međutim juče odgovorio da su crnogorskoj javnosti “poznate aktivnosti Savjeta i njegovih članova pojedinačno, s obzirom na veliku prisutnost kako u matičnom, tako i svim drugim crnogorskim medijima”. “Utoliko smatram značajnijom odgovornost Savjeta da brine o kredibilitetu Javnog servisa otklanjanjem bilo kakvih kontroverzi u vezi sa zakonski neupitnim djelovanjem članova ovog najvišeg tijela RTCG”, naveo je Brajović. On tvrdi da Skupština poštuje svoju nadležnost imenovanja članova Savjeta, ali i razrješenja ukoliko se utvrdi da postoje uslovi za to. “Administrativni odbor je do sada u svom radu pokazao visok stepen očuvanja integriteta svojih članova i Skupštine u cjelini, uprkos ogromnim pritiscima kojima je do sada izložen”, tvrdi Brajović.

S obzirom da opozicija bojkotuje rad parlamenta, u Administrativnom su samo poslanici vladajuće koalicije.

Ambasada SAD ranije je indirektno poručila da je protiv pokušaja DPS-a da povrati uticaj na RTCG, a njen predstavnik je pratio rad Administrativnog odbora prije tri dana.

Brajović: Svako da pruži podršku profesionalizaciji medija

“Imajući u vidu značaj Javnog servisa u informisanju i obrazovanju građana, kao i reformskim aktivnostima o kojima govorite, uvjeravam vas da je Skupštini i meni koji se nalazim na njenom čelu, u najvišem interesu da se pred nadležnim državnim organima provjere i otklone bilo kakve sumnje u postojanje sukoba interesa članova Savjeta RTCG”, naveo je Brajović u pismu Karanu.

On smatra, kako je dodao, da će “zakonskom neupitnošću članova Savjeta biti umanjene tenzije na medijskoj sceni i uzajamne optužbe za pritisak na rad i nezakonito djelovanje Savjeta Javnog servisa i komercijalnih medija, bez obzira na njihovu uređivačku politiku”.

Brajović je izrazio očekivanje da dijele zajednički stav da svako iz svoje nadležnosti treba da pruži podršku profesionalizaciji medija.

Bonus video: