Milanović, Pahor i Pendarovski čestitali Đukanoviću Dan državnosti: Odnosi zemalja zasnovani na prijateljstvu i saradnji

Milanović je u svojoj čestitki naveo da vjeruje da će nastaviti razvijati i jačati njihovo prijateljstvo i sarađivati u područjima od značajnog interesa, a da im njihovi saveznički odnosi daju dodatni podsticaj za produbljivanje saradnje, od bilateralne i globalne važnosti

9381 pregleda 177 reakcija 6 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Povodom proslave 13. jula - Dana državnosti, predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću uputili su čestitke predsjednici Hrvatske Zoran Milanović, Slovenija Borut Pahor i Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Milanović je u svojoj čestitki naveo da vjeruje da će nastaviti razvijati i jačati njihovo prijateljstvo i sarađivati u područjima od značajnog interesa, a da im njihovi saveznički odnosi daju dodatni podsticaj za produbljivanje saradnje, od bilateralne i globalne važnosti.

On je takođe istakao da Hrvatska daje punu podršku evropskim aspiracijama Crne Gore.

"Nacionalni blagdan slavite u vrlo izazovnim vremenima, kada se cijeli svijet, kao i naše države bore protiv pandemije i njezinih posljedica. Iznimno mi je drago što je svakim danom situacija bolja i vjerujem kako ćemo uspjeti savladati ove neviđene izazove te omogućiti našim građanima da se što prije vrate uobičajenom životu", naveo je Milanović.

Da su bilateralni odnosi između Slovenije i Crne Gore zasnovani na prijateljstvu, pozitivnoj i obimnoj saradnji i razumijevanju, smatra predsjednik te zemlje, Borut Pahor.

"Vjerujem da će ove snažne veze nastaviti da jačaju u budućnosti, stoga doprinijeti dobrobiti naših naroda. Iskreno vjerujem da su naši redovni razgovori i bliska saradnja u okviru inicijative Brdo-Brijuni procesa doprinijeli razvoju međunarodnih odnosa, kao i stabilnosti i razumijevanju u našem susjedstvu", navodi se u njegovoj čestitki.

Pahor je takođe izrazio nadu da će Crna Gora postati članica Evropske uniju u najkraćem roku i ponovio da će Slovenija nastaviti da podržava crnogorske napore na tom putu.

Pendarovski smatra Crnu Goru jednom od najbliskijih prijatelja i saveznika Sjeverne Makedonije, sa kojom dijele iste vrijednosti i poglede o bezbjednoj i prosperitetnoj Evropi

"U naše prijateljstvo i savezništvo duboko su utkani bratski odnosi između naša dva naroda i, ubijeđen sam, da ćemo, na temelju toga, u godinama koje su pred nama, zajedničkim naporima doprinijeti izgradnji još čvršćih odnosa u svim oblastima od međusobnog interesa", saopštio je predsjednik Sjeverne Makedonije.

On je istakao svoju ličnu posvećenost sveobuhvatnom unapređenju dobrosusjedskih odnosa i saradnje sa Crnom Gorom.

Bonus video: