Nikolić: Izgraditi jedinstveni spomenik crnogorskom borcu koji je kroz vjekove branio CG i državne zajednice

"Udruženje apeluje na državne organe Crne Gore da pod hitno pripreme i donesu akt o njihovoj rehabilitaciji. Bitno je moralno, a ne materijalno obeštećenje i red je da makar nekoliko njih za života dočeka da država Crna Gora zažali zbog nepravde i terora koji su im naneseni",istakao je Nikolić

5904 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Udruženje boraca
Foto: Udruženje boraca

Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore obilježilo je u Nikšiću 13. jul - Dan državnosti Crne Gore i Dan ustanka naroda Crne Gore.

Oni su položili cvijeće na spomen ploče "crnogorskim i hercegovačkim junacima Novaku Ramovu Jovoviću i Stojanu Kovačeviću kraj Saborne Crkve Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca i na spomenik pod Trebjesom rodoljubima strijeljanim 1941/1944. godine od strane italijanskog okupatora, među kojima je i Ljubo Čupić čiji je prkosni osmjeh ostao da vječno krijepi slobodu"

Direktor Udruženja Radan Nikolić kazao je da upućuju inicijativu Vladi Crne Gore da izgradi "jedinstveni spomenik crnogorskom borcu – slobodaru koji je kroz vjekove branio Crnu Goru i državne zajednice u čijem je sastavu bila Crna Gora"

"Takav spomenik, simbolizovao bi snagu oružja i rodoljublja crnogorskih boraca u mnogim odbrambeno – otadžbinskim ratovima i objedinio borce koji su u borbi sa turskim porobljivačem izvojevali nezavisnu državu Crnu Goru na Berlinskom kongresu 13. jula 1878. godine i borce koji su masovno i nepokolebljivo ustali 13. jula 1941. godine da odbrane slobodu i čast Crne Gore od italijanskog okupatora i pristalica Sekule Drljevića koji su dan ranije poljubili skute fašiste Pirca Birolija i predali mu srce Crne Gore - Njegoševo Cetinje", saopšteno je iz Udruženja.

Dodali su i da "kako je politika Josipa Broza Tita u Crnoj Gori 1948. godine rezultirala Golim otokom na kome su masovno utamničeni, mučeni i ubijani trinaestojulski ustanici, borci NOR-a i nedužni građani, stradali zbog političkog stava, izgovorene, odnosno podmetnute riječi"

"Udruženje apeluje na državne organe Crne Gore da pod hitno pripreme i donesu akt o njihovoj rehabilitaciji. Bitno je moralno, a ne materijalno obeštećenje i red je da makar nekoliko njih za života dočeka da država Crna Gora zažali zbog nepravde i terora koji su im naneseni",istakao je Nikolić.

Bonus video: