Milačić: Borba protiv fašizma nikada ne prestaje

"Srećan ti 13. jul slobodna Crna Goro, u ime slobode kojom pjeva i kojom će pjevati tvoj kamen za sve one koji će i od kamena stvoriti ram za budućnost u kom će najponosnije stajati oči svih predaka i potomaka, i stradalih i rođenih da bi Crna Gora živjela"

4079 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Milačić, Foto: Savo Prelević
Milačić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić čestitao je građanima 13. jul - Dan državnosti.

"Trinaestog jula 1878. godine Crna Gora postala je međunarodno priznata država, kao najava onoga što će se buditi u srcima slobode kasnijeg 13. jula - odlučna i beskompromisna borba protiv fašizma, borba do kraja, da uguši sve ono što je gušilo Crnu Goru, njen narod i njen porod. Dok su preci ratovali zagledani u ideal slobodne generacije, kojoj niko ništa više neće moći oduzeti, rađali smo se u njihovom snu, u Crnoj Gori pobjednici, svih jednakih, svih pravednih, svih osvajača nad tlačiteljima, naroda kom je crnogorski kaman bio i ostao ponos sa kojim su ginuli, noseći u srcu zavjet da će i budući ginuti da sačuvaju njihov san o slobodi", naveo je Milačić.

Dodao je da je danas "prvi 13. jul u slobodi u novijoj istoriji Crne Gore, koji je izboren istom vjerom da svaka slavna prošlost rađa slavnu budućnost, dočekujemo vjerujući u isti san".

"Jer na ulicama litija koje su oslobodile Crnu Goru marširali su svi naši prošli, umjesto starog oružja budući oni, rodjeni u nama, uzeli su u ruke vjeru, da Crna Gora mora još jednom pobijediti fašizam novog doba, onako kako se on jedino i pobjeđuje, jedinstvom naroda, pa još jednom udariti po zlu svijeta, da ga opet poraze ovdje, u Crnoj Gori. Srećan ti 13. jul slobodna Crna Goro, u ime slobode kojom pjeva i kojom će pjevati tvoj kamen za sve one koji će i od kamena stvoriti ram za budućnost u kom će najponosnije stajati oči svih predaka i potomaka, i stradalih i rođenih da bi Crna Gora živjela", naveo je Milačić.

Bonus video: