"pokušaj revizije istorije"

DPS Žabljak: Skrnavljenje spomenika Malović nastavak pokušaja poništavanja antifašističkih vrijednosti

"Vlast koja veliča četništvo i izbjegava da građanima čestita dan kada se obilježava antifašistički ustanak, svakako svojim činjenjem, doprinosi postupcima od kojih se zgražava svaki pošten i častan građanin Crne Gore"

11018 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Foto: DPS Žabljak
Foto: DPS Žabljak

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Žabljak osudio je skrnavljenje spomenika Anđeliji Malović na Žabljaku.

Iz te partije zahtijevaju od nadležnih da u što hitnijem roku slučaj ispitaju do kraja, i kazne počinioce.

"Ovaj bezumni čin nastavak je divljačkog pokušaja revizije istorije i poništavanja antifašističkih vrijednosti u našoj državi. Takav skaradni događaj, već viđen i u drugim gradovima naše države, šalje istu poruku kao i skrnavljenje spomenika narodnom heroju Ljubu Čupiću. Vlast koja veliča četništvo i izbjegava da građanima čestita dan kada se obilježava antifašistički ustanak, svakako svojim činjenjem, doprinosi postupcima od kojih se zgražava svaki pošten i častan građanin Crne Gore", navodi se u saopštenju.

OO DPS Žabljak tvrdi da se skrnavljenje spomenika Malović, ne može posmatra kao pojedinačan, izolovan slučaj, već da je to "matrica po kojoj se od saradnika okupatora pokušavaju načiniti heroji".

"Uostalom, i premijer svojim postupcima, poput nedavnog odlaska u Grbalj i klečanja ispred spomenika četnicima, šalje poruku koja ohrabruje napade na simbole antifašizma. Dakle, politika podjela i netrpeljivosti koju je utemeljila sadašnja vlast u Crnoj Gori mora biti poražena i pozivamo sve dobronamjerne da zajednički osudimo ovakva postupanja kako se slični događaji više ne bi ponavljali. Crna Gora je davno odbranila svoje temeljne vrijednosti i svim pokoljenjima ostavila antifašizam kao univerzalnu moralnu vertikalu, sa kojom ne smije biti kompromisa. Na tome ćemo kao partija insistirati i uvijek ćemo braniti tekovine na koje smo ponosni", zaključuje se u saopštenju OO DPS Žabljak.