SD Žabljak: Kazniti odgovorne za skrnavljenje spomenika Malović

"Oskrnavljen spomenik kao u doba progona je svojevrsna poruka da se na 13. jul, dan sjećanja na heroje, žele opomenuti heroji, pa makar i mrtvi, jer su stali na put onima koji su podržali fašizam"

6499 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate
Foto: Socijaldemokrate

Opštinski odbor Socijaldemokrata Žabljak pozvao je državne organe da pronađu i kazne odgovorne za skrnavljenje spomenika Anđelije Malović.

Iz SD Žabljak su naveli da je to slika "koju ničija porodica ne zaslužuje da vidi".

"Poražavajuća je i činjenica da je izostala svaka reakcija, iako se zapravo radi o istinskoj heroini koja je povezana sa još dvije značajne ličnosti kakvi su, za našu herojsku varoš, bili njen brat Milovan Pejanović i suprug Josif Malović. Oskrnavljen spomenik kao u doba progona je svojevrsna poruka da se na 13. jul, dan sjećanja na heroje, žele opomenuti heroji, pa makar i mrtvi, jer su stali na put onima koji su podržali fašizam. Takva poruka sama po sebi budi prkos i prezir kod svih savjesnih ljudi. Još ako se zna da je poslata u istom gradu u kome je predsjedsjedniku jednog opštinskog odbora zapaljeno vozilo, što takođe predstavlja fašistički akt za sve zdravorazumske pojedince, ma kojoj opciji pripadali, ali i izaziva strah da je možda već kasno za saniranje nastalih posljedica i nataloženih problema naše lokalne zajednice", navodi se u saopštenju SD Žabljak.

Apeluju da se ponovo sagradi spomenik Anđeliki Malović koji će, kako su naveli "osim njenog i herojstva Josifa i Milovana" svjedočiti i ustanku jedne nove generacije.

"Generacije koja je i pored razlika krenula putem za Evropu i nije htjela da prihvati da joj himna bude "putuj Evropo i nemoj više čekati na nas", a da se onda naknadnom pameti zaključi, "krivi smo mi koji smo čutali". Jer, “gospodo” fašisti, ovog puta vam nećemo prećutati".

Odbornički klub SD-a, najavio je sazivanje Kolegijuma predsjednika Skupštine opštine Žabljak povodom događaja.

Bonus video: