Od skoro 6.000 testiranih turista, 44 pozitivnih

Testirano 5.689 stranih državljana, a što je državu koštalo 300.000 eura Iz Instituta za javno zdravlje nisu dostavili ažurirane podatke i saopštili koliko je i gdje turista liječeno

38668 pregleda 306 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Vlada/Saša Matić
Foto: Vlada/Saša Matić

Država je od početka juna do kraja prošle sedmice potrošila oko 300.000 eura za besplatno PCR testiranje turista, koji borave u Crnoj Gori.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ), od početka juna do 2. jula je stranim državljanima urađeno 5.689 PCR testova, čija je cijena u Crnoj Gori pedesetak eura.

Manje od jedan odsto bilo je pozitivno - kod 44 osobe registrovan je kovid-19.

Iz IJZ nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” koliko je pozitivnih turista hospitalizovano, da li je i koliko njih zahtijevalo liječenje u domovima zdravlja i bolnicama, koliko je testirano i pozitivno po opštinama...

Prema nezvaničnim informacijama, u dnevni presjek novopozitivnih ulaze i zaraženi turisti.

U Crnoj Gori je prema podacima Nacionalne turističke organizacije, na dan 5. jul bilo oko 62.000 turista, što je devet puta više nego prošle godine u isto vrijeme, a na nivou od 70 odsto u odnosu na isti period 2019.

Iz barskog doma zdravlja “Vijestima” je saopšteno da su od 1. juna do 5. jula testirali 1.121 osobu koja je išla na putovanje.

Direktorica Branka Purlija kazala je “Vijestima” da do sada nijesu zabilježili zloupotrebe i da Dom zdravlja Bar sljeduje uputstvo koje je definisalo Ministarstvo zdravlja.

“Turisti su upoznati sa njima i poštuju ih. PCR testiranje je stimulisalo turiste kao i privatne registrovane smještaje da regulišu takse. To je opšti ekonomski benefit za sve Barane”, kazala je Purlija.

U Crnoj Gori su od 13. maja besplatni PCR testovi za sve strane turiste kojima je test potreban za povratak u svoju zemlju.

Zdravstvenim protokolom za turističku sezonu predviđeno je i da će bolničko liječenje za turiste oboljele od kovid-a 19 tokom boravka u Crnoj Gori biti besplatno.

Izvori “Vijesti” tvrde da su na početku besplatnog testiranja zabilježene zloupotrebe, jer su pojedini turisti Crnu Goru koristili kao bazu, iz koje su više puta putovali ka zemljama koje zahtijevaju negativan PCR test i koristili mogućnost besplatne dijagnostike.

Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Ministarstvom ekonomije prošlog mjeseca donijelo je uputstvo za postupanje zdravstvenim ustanovama, turistima i preduzetnicima koji se bave turističkom djelatnošću smještaja gostiju u vezi sa uslovima PCR testiranja stranih gostiju.

Direktor IJZ Igor Galić pojasnio je tada da je besplatno PCR testiranje moguće za turiste koji imaju dokaz plaćene takse u nekom od hotela ili registrovanom privatnom smještaju na teritoriji Crne Gore, kao i goste kojima je za povratak u države gdje žive neophodan negativan PCR test prilikom povratka.

‘’Neophodno je da vlasnik smještaja, agencija ili sam turista najmanje 72 sata prije putovanja pozove Higijensko epidemiološku službu lokalnog doma zdravlja na teritoriji čije opštine je prijavio smještaj, kako bi rezervisao testiranje, te da je dužan da u dogovorenom terminu bude prisutan na dogovorenom mjestu, jer u protivnom testiranje neće biti obavljeno”, kazao je Galić.

Crna Gora je, u odnosu na druge države čija se ekonomija dominantno oslanja na turizam, mnogo više liberalizovala mjere koje se odnose na ulazak u zemlju.

Stanovnicima Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Hrvatske, Albanije, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Sjeverne Makedonije, država članica Evropske unije, Izraela, Švajcarske, Moldavije, Norveške, Kazahstana, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, dozvoljeno je da uđu u Crnu Goru bez potvrde o vakcinaciji ili testa na koronavirus. Državljanima ostalih zemalja potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test star do 48 sati i priznat u Evropskoj uniji, pozitivan rezultat serološkog testa (antitijela klase IgG) koji nije stariji od 30 dana ili potvrda da su revakcinisani prije najmanje 14 dana. U Crnu Goru moguće je ući i uz PCR pozitivan test, kao dokaz da su najmanje 14 dana prije dolaska prebolovali koronavirus. Ovaj test ne smije biti stariji od 90 dana.

Susjedna Hrvatska od zemalja regiona traži potvrdu o vakcinaciji, ljekarsku potvrdu da je gost prebolio virus ili negativan PCR test.

U Tursku je moguće otići na ljetovanje uz potvrdu da ste prije dvije sedmice revakcinisani, kao i uz negativan PCR test ili potvrdu o preležanoj infekciji koja nije starija od 180 dana.

Grčka zahtijeva potvrdu o revakcinaciji, PCR pozitivan test urađen u posljednjih pola godina, ali ne stariji od 30 dana, negativan PCR ili brzi antigenski test.

U Egipat se može sa potvrdom da je od druge doze vakcine prošlo najmanje 14 dana ili sa negativnim PCR testom. Kipar priznaje dokaz o vakcinaciji protiv koronavirusa ili PCR negativan test, dok se u Albaniju može ući bez posebnih uslova.

Malta je odlučila da privuče turiste tako što će svim stranim gostima ponuditi i do 200 eura, ako u toj zemlji ostanu najmanje tri dana.

Bonus video: