Nesavjesni građani uklanjaju obavještenja

Uprava za šume: Svake godine upozoravamo o procedurama i da je za sječu drveća potrebno podnijeti zahtjev

7027 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Svake godine su distribuirana obavještenja na području Kučkih korita da je za sječu drveća u državnim šumama potrebno podnijeti zahtjev i dobiti potvrdan odgovor, ali da su nesavjesni građani iz njima znanih razloga ih uklanjali.

To je saopšteno iz Područne jedinice Podgorica.

“Područna jedinica Podgorica je svake godine isticala obavještenja za stanovništvo u ruralnim područjima o ovim aktivnostima u svim lugarskim reonima, međutim nesavjesni građani, iz njima poznatih razloga, su ta obavještenja uklanjali. To je inače praksa koju nastojimo da sprovedemo u svim područnim jedinicama, ali, nažalost, veoma često smo svjedočili uklanjanju tih obavještenja. Ono što nas raduje jeste činjenica da su ove godine mještani iz područja Kučkih korita konačno imali priliku da ugledaju obavještenje i nadamo se da će se takva praksa nastaviti i ubuduće”, navode iz Uprave za šume.

Dodali su da, u skladu sa Zakonom o šumama, svake godine planiraju određene količine drveta, kojima se obezbjeđuje stanovništvo u ruralnim područjima na prostoru cijele Crne Gore, u vidu ogrijeva ili tehničke građe u količini do 10 metara kubnih po domaćinstvu.

“Ta praksa, koja je zakonski regulisana, svakako je nastavljena i ove godine, s određenim zakašnjenjem, s obzirom da zbog kašnjenja usvajanja budžeta ni godišnji Program gazdovanja šumama za 2021. godinu nije mogao biti usvojen, a samim tim ni planirane aktivnosti realizovane. Nakon usvajanja budžeta, otpočelo se s redovnim aktivnostima, među kojima je svakako i prijem zahtjeva stanovnika s ruralnog područja za sječu tehničke građe ili ogrjeva iz šuma u državnoj svojini, koje Uprava za šume treba da odobri. Kako bi javnost bila obaviještena o ovim aktivnostima, prethodnih godina trudili smo se da kroz različite oblike informišemo javnost o procedurama koje je potrebno ispoštovati za realizaciju istih.”

Kada je u pitanju stanje šuma na području Kučkih korita i problem šumokradica, istakli su da je Uprava za šume svjesna tog problema i čini sve što je u njenoj nadležnosti i u skladu sa sopstvenim mogućnostima da taj problem spriječi i riješi.

“Međutim, u rješavanju ovakvih problema neophodna je i neizostavna i intenzivnija kontrola, nadzor i reakcija kako inspekcije, tako i policije, sudstva i tužilaštva, jer jedino u zajedničkoj saradnji možemo riješiti ovakve probleme. Nažalost, Uprava za šume suočena je s velikim dugogodišnjim problemom nedostatka stručne radne snage, a u prvom redu šumarskih inženjera i lugara, zbog čega je nemoguće svakodnevno iskontrolisati stanje u svim reonima. Iako imamo želju i potrebu da zaposlimo nove lugare, ograničeni smo budžetom i kadrovskom politikom i planom, zbog čega trpimo ogromne posljedice”, dodaje se iz Uprave.

Pojasnili su da konkretno, u područnoj jedinici Podgorica u prethodnom periodu kolektiv je osnažen još jednim lugarom, zbog čega očekuju da će se stanje u narednom periodu značajno popraviti.

“Pitanje nedostatka lugara, kao i bolje opremljenosti istih, u smislu goriva, vozila i slično, svakako zahtijeva širu pažnju i djelovanje većih instanci od Uprave za šume, jer da bismo zaštitili naše šume neophodna su prvenstveno veća finansijska sredstva i brojnija stručna radna snaga adekvatno opremljena, koji su deficitarni godinama unazad. Suočavajući se s ovim hroničnim problemima, Uprava za šume ipak nastoji da raspoloživim ljudskim i finansijskim resursima pokrije sve reone u mjeri u kojoj je to moguće. Ono što je sigurno je da ćemo u okviru naših nadležnosti u budućem periodu intenzivirati nadzor i kontrolu lugarskih reona koliko budemo u mogućnosti, a nadamo se uz intenzivniju reakciju šumarske inspekcije i policije da ćemo procesuirati sve bespravne sječe i njihov broj smanjiti na minimum. Na osnovu redovnih izvještaja područnih jedinica s terena svakako ćemo sagledati situaciju i u Kučkim koritima kada je riječ o potrebi pošumljavanja i saniranja posljedica, kako bismo istu uvrstili u planove i realizovali u narednom periodu”.

Bonus video: