Smijeniće Savjet RTV Ulcinj

Za danas najavljen nastavak sjednice Skupštine opštine, dogovor vladajuće koalicije

3136 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejovic
Foto: Boris Pejovic

Sjednica Skupštine opštine Ulcinj, koja je počela drugog juna i istog dana prekinuta zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji oko predloga rješenja za razrješenje Savjeta Radio Televizije Ulcinj, trebalo bi da bude nastavljena danas.

To je “Vijestima” potvrdio predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Hadži Sulejmani.

On je naveo da je vladajuća koalicija postigla sporazum oko spornih tačaka i da je predlog rješenja o razrješenju Savjeta RTV Ulcinj, dobio zeleno svjetlo skupštinskog odbora za izbor i imenovanja.

“Vjerujem da će ta tačka dnevnog reda biti usvojena i na plenumu. Nakon toga slijedi konkurs, odnosno zakonska procedura za izbor novih članova Savjeta“, kazao je Sulejmani.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, vodeće članice vladajuće koalicije DPS i DP, različito vide predlog rješenja o razrješenju Savjeta RTV Ucinj.

Prema saznanjima “Vijesti”, DP želi izbor novog Savjeta, dok je DPS oprezan zbog eventualnih zakonskih posljedica. Takođe, DP želi smjenu direktora RTV Ulcinj Muzafera Čaušija, čiji je grijeh, kako tvrde u toj partiji, što Skupštini nije podnosio redovne godišnje izvještaje o radu.

Predsjednica Savjeta Ardita Rama, nedavno je u pismu Sulejmaniju, ocijenila da bi usvajanjem predloga, parlament ušao u zonu kršenja zakona. Ona je navela da su članovi Savjeta iznenađeni i zatečeni predviđenim dnevnim redom sjednice Skupštine opštine Ulcinj.

RTV Ulcinj, čiji je osnivač Opština, nalazi se u nezavidnoj situaciji a toj medijskoj kući, kako je vijestima ranije kazao Čauši, prijeti stečaj ili u najgorem slučaju, likvidacija. Naveo je da novinari nemaju osnovnih uslova za rad i da se zaposlenima duguje 16 mjesečnih zarada.

Iako formalno osnovana, lokalna Televizija nikad nije počela sa radom.

Radio Ulcinj, kao prvi dvojezični elektronski medij u Crnoj Gori, prve signale u etar, poslao je sada već dalekog 13.jula 1987...

Pred odbornicima su još neke značajne tačke, poput formiranja anketnog odbora i pokretanja parlamentarne istrage zbog nerealizacije kredita od KfW banke u iznosu od 20 miliona eura.

Nastavak sjednice trebalo je da bude održan krajem prošlog mjeseca, ali su odbornici vladajuće koalicije, kako je kazao Sulejmani, zbog privatnih obaveza najavili izostanak zbog čega je ona odložena.

Odbornik SDP Naser Resulbegović kazao je da Sulejmani nije postupio u skladu sa odredbama poslovnika SO jer je bio dužan da nastavak prekinute sjednice sazove najkasnije u roku od sedam dana.

Bonus video: