Jokić: Ne postoji pravna prepreka da životni partneri od danas uživaju sva prava po zakonu

Jokić kaže da opštine već danas ne smiju da odbiju partnere koji im se jave sa željom da zakažu ceremoniju sklapanja partnerstva, sve i da nemaju spremne matične registre

8717 pregleda 17 komentar(a)
Jokić, Foto: LGBT Forum Progres
Jokić, Foto: LGBT Forum Progres

Istopolni partneri koji svoje partnerstvo zaključe od danas imaju sva prava koja im Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola garantuje, bez izuzetka, saopštila je predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progres, Bojana Jokić.

Jokić je pojasnila da iako Zakon suštinski nije lex specialis, način na koji se njime uvodi jedna potpuno nova pravna kategorija i uređuje do sada nepostojeća pravna oblast – životno partnerstvo – ga čini posebnim propisom.

Podsjeća da u slučaju sukoba posebnog i opšteg propisa, posebni propis ima prvenstvo primjene u odnosu na opšti, jer je njegovo polje primjene uže postavljeno.

Predsjednica Upravnog odbora je zbog dezinformacija u vezi sa početkom primjene Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola kazala da ne postoji nikakvo odlaganje stupanja na snagu ovog zakona, "jer to jednostavno nije moguće".

"Danas, 15. jula 2021. godine, Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola stupa na snagu i kao takav u cjelosti ulazi u pravni sistem naše države. Želim da poručim svim LGBTI osobama u Crnoj Gori, a pogotovo istopolnim partnerima koji su nestrpljivo čekali ovaj dan, da nemaju razloga za brigu, da svoju ljubav mogu slobodno da ozvaniče pred matičarem i da će moći da uživaju sva prava koja im ovaj zakon garantuje", saopštila je Jokić.

Pojasnila je da kašnjenja koja se pominju se tiču njegove praktične primjene, u smislu mogućnosti partnera da fizički obave ceremoniju sklapanja partnerstva i upisa u matični registar.

Jokić kaže da opštine već danas ne smiju da odbiju partnere koji im se jave sa željom da zakažu ceremoniju sklapanja partnerstva, sve i da nemaju spremne matične registre, kao što jeste slučaj sa određenim brojem njih, te da mogu da predlože datum tokom naredne ili sedmice nakon toga, kako bi sebi "kupili vrijeme" do uspostavljanja matičnih registara i usklađivanja dokumentacije.

Zakon bi se direktno kršio i povrijedila bi se prava, pojašnjava ona, ukoliko bi istopolni partneri bili odbijeni.

Životni partneri će crpjeti sva prava iz Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, a podzakonski akti, usklađivanje i dopune drugih zakona ne mogu imati uticaj na uživanja svih prava životnih partnera koje im ovaj Zakon omogućava.

"Najprostije rečeno, nečinjenje zakonodavca ili predlagača zakona ne može da dovede u pitanje pravo istopolnih partnera da uživaju puna prava po Zakonu o životnom partnerstvu. U pravnom sistemu, kakav je crnogorski, sva prava koja se crpe iz jednog zakona ne mogu biti derogirana drugim zakonom usljed činjenice da taj zakon nije blagovremeno usklađen i dopunjen", pojasnila je ona.

Dodaje da svaki zakon ima jednaku pravnu snagu i da svaki mora biti saglasan sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima, a da drugi propisi moraju biti saglasni sa Ustavom i zakonom, tim redoslijedom, ne obrnuto, te da će stoga sva prava predviđena Zakonom životni partneri crpjeti iz samog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola već od danas.

"Žao mi je što ranije nismo na ovaj način pristupili pojašnjenju pojedinih nedoumica i raskrinkavanju dezinformacija, ali je sveukupan diskurs išao u dobrom pravcu, da bi najednom dobio nagli zaokret unazad. Svjesna sam da postoje nedoumice čak i kod određenog broja kolega koji se bave ovom tematikom, ali svi pravni stručnjaci sa kojima sam razgovarala u proteklim danima su iznijeli jednak stav po pitanju mogućnosti istopolnih partnera da uživaju svoja prava po ovom zakonu od danas, bez izuzetka", saopštila je Jokić.

Prema njenim riječima, činjenica je da su institucije nespremne dočekale početak primjene ovog Zakona, "što krivicom predlagača, što krivicom zakonodavca", ali da to ne može i ne dovodi u pitanje da od danas istopolni parovi imaju sva prava po zakonu, a da država nema pravo da im ospori bilo koje od tih prava samo zbog toga što pojedini akti nisu na vrijeme usklađeni.

Kazala je da sa svojim pravnim timom stoje na raspolaganju istopolnim partnerima ukoliko dođe do povreda prava istopolnih partnera će, te da će svoj epilog imati pred nadležnim pravosudnim organima.

Jokić ističe da neće dozvoliti da "maliciozna tumačenja" pravnih normi dovedu do daljeg prolongiranja ili se zloupotrijebe u političke i druge svrhe, jer su se nakon toliko godina izborili za ovaj "mali korak naprijed i djelimičnu pravnu jednakost"

Ona je pozvala nadležne institucije da što prije obave svoj dio posla i finalizuju neophodne procese kako bi se uskladili i dopunili svi neophodni zakoni, iako podsjeća da istopolni parovi već od danas mogu nesmetano da uživaju prava koja im daje Zakon o životnom partnerstvu.