Morsko dobro: Morska voda sanitarno ispravna i bezbjedna za kupanje

Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, a u ovom mjerenju je na njih 27 voda bila odličnog kvaliteta, na jednoj dobrog, a na četiri zadovoljavajućeg kvaliteta

5086 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Vuk Lajović
Ilustracija, Foto: Vuk Lajović

Morska voda je na većini crnogorskih kupališta sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju, saopšteno je iz Morskog dobra.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 6. do 9. jula ove godine, pokazali su da je na 71,8 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 12,7 odsto lokacija dobrog, na 13,6 odsto lokacija zadovoljavajućeg , dok je na 1,8 odsto lokacija voda bila lošeg kvaliteta.

Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode u Ulcinju realizuje se na ukupno 18 lokacija, od toga je na 13 lokacija voda bila odličnog kvaliteta, na četiri dobrog i na jednom zadovoljavajućeg kvaliteta.

Od ukupno 15 lokacija u Baru, na njih devet voda je bila odličnog kvaliteta, na tri dobrog, a na tri zadovoljavajućeg kvaliteta.

Kada je u pitanju Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, a u ovom mjerenju je na njih 27 voda bila odličnog kvaliteta, na jednoj dobrog, a na četiri zadovoljavajućeg kvaliteta.

U Bokokotorskom zalivu, u Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 17 ona bila odličnog, na dvije dobrog, a na dvije zadovoljavajućeg kvaliteta.

U Tivtu je Programom obuhvaćeno devet lokacija, od čega je na njih pet voda bila odličnog, na dva dobrog i na preostala dva zadovoljavajućeg kvaliteta.

Na području Kotora od ukupno 15 lokacija, voda je bila odličnog kvaliteta na njih osam, dobrog na dva, a zadovoljavajućeg na tri lokacije, dok je na lokacijama “Benovo 01” i “Žuta plaža 01” voda bila lošeg kvaliteta.

Na kupalištima u okviru ovih lokacija “Benovo 01” i “Žuta plaža 01” istaknuta je crvena zastavica, kao simbol zabrane kupanja na istima, dok je republički inspektor za vode donio Rješenje o zabrani kupanja sve dok morska voda na ovim lokacijama ne bude dobra i bezbjedna za kupanje.

Bonus video: