Media centar: Hitno izmijeniti Statut i Poslovnik, četiri člana Savjeta u poslovnom odnosu sa Raonićem

Kažu i da je Savjet RTCG pred prvom velikom odlukom i da će ukoliko izbor generalnog direktora bude opterećen sukobom interesa to već na startu urušiti kredibilitet Savjeta

13632 pregleda 11 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković

Media centar je dostavio predsjedniku i članovima Savjeta RTCG Inicijativu za hitne izmjene Statuta i Poslovnika o radu Savjeta RTCG, jer ne propisuje način odlučivanja Savjeta u slučajevima sukoba interesa članova tog tijela.

Navode da je to posebno bitno uoči izbora generalnog direktora jer je, kako navode, četvoro članova Savjeta u poslovnim odnosima sa kandidatom za generalnog direktora Borisom Raonićem iz Građanske alijanse.

"Media centar poziva članove Savjeta da hitno izmijenite i dopunite Statut RTCG i Poslovnik o radu Savjeta RTCG kako bi osigurali efikasan rad ključnog upravljačkog organa, oslobođen od sukoba interesa. Statut RTCG donijet 10.12.2020. godine ne razrađuje detaljnije način odlučivanja i situacije koje se mogu smatrati sukobom interesa upravljačkih organa (Savjeta RTCG i generalnog direktora), kao ni postupanje članova Savjeta u situacijama koje se mogu smatrati sukobom interesa. Takođe, Poslovnik o radu Savjeta RTCG donijet 30.12.2020. godine ne propisuje način odlučivanja Savjeta u slučajevima sukoba interesa članova ovog tijela", navodi se u saopštenju.

Podsjetili su da se kandidature za generalnog direktora RTCG dostavljaju do 19. jula, a da je jedan kandidat to već učinio.

"Ukoliko se ne propiše preciznije značenje sukoba interesa i postupak glasanja članova/ica Savjeta u tim situacijama, kandidat za generalnog direktora Boris Raonić može biti izabran glasovima Amine Murić, zaposlene u Građanskoj alijansi u kojoj je Raonić direktor, kao i Bojana Baće, koji je član Savjeta RTCG a istovremeno i član Savjeta Građanske alijanse. U Savjetu RTCG je i predstavnica Unije slobodnih sindikata iz Sindikata medija Crne Gore, Marijana Camović Veličković, koja sa Građanskom alijansom realizuje zajednički projekat. Projektno partnerstvo sa Građanskom alijansom ima i NVO LGBT Forum Progres u kojem je zaposlena Milica Špajak, koja je istovremeno i članica Savjeta RTCG. Kandidaturu Milice Špajak za članicu Savjeta RTCG upravo je podržala, pored ostalih NVO, i Građanska alijansa. Kandidat Raonić je sa najmanje 4 člana/ice Savjeta u poslovnim odnosima a nepreciznost u aktima RTCG može nanijeti štetu uparvo kandidatima i članovima Savjeta RTCG. Vjerujemo da će, osim Savjeta RTCG, i kandidati za generalnog direktora RTCG podržati inicijativu Media centra da se preciziraju situacije i procedure koje onemogućavaju sukob interesa prilikom donošenja odluka u Savjetu RTCG", dodaju iz Media centra.

Kažu i da je Savjet RTCG pred prvom velikom odlukom i da će ukoliko izbor generalnog direktora bude opterećen sukobom interesa to već na startu urušiti kredibilitet Savjeta.

"Po mišljenju Media centra, potrebno je Statutom propisati sadržaj ugovora sa generalnim direktorom kako bi se onemogućilo ugovaranje otpremnina u slučaju raskida ugovora. Prethodni Savjeti su ugovarali sa generalnim direktorima otpremnine od po 12 bruto zarada ukoliko se sa njima raskine ugovor prije isteka roka, pa su zbog toga značajna sredstva isplaćena svim generalnim direktorima bliskim DPS-u. Od generalnih direktora u posljednih 12 godina jedino Andrijana Kadija nije imala nikakve zaštitne klauzule u ugovoru, dok su Branko Vojičić, Rade Vojvodić i Božidar Šundić, pored 3000 eura mjesečne neto zarade, zahvaljujući Savjetu kontrolisanom od strane DPS-a, imali u ugovorima klauzule koje omogućavaju velike otpremnine. Da paradoks bude veći, jedino je Andrijana Kadija sa Vladanom Mićunovićem (nekadašnjim direktorom TVCG) uspjela da makar na kratko dovede TVCG na prvo mjesto po povjerenju građana početkom 2018. godine.

Media centar poziva Savjet RTCG da novog generalnog direktora ugovorom obaveže da u određenom roku (ne dužem od 12 mjeseci) ostvari cilj, odnosno da TVCG bude prva po povjerenju gledalaca. TVCG mora biti televizija kojoj se najviše vjeruje i koja poštuje maksmilano profesionalne standarde. Ukoliko Savjet ne bude Statutom i ugovorom sa generalnim direktorom stvorio preciznu obavezu postizanja najvećeg povjerenja gledalaca u što kraćem roku, onda se opravdano kod javnosti može stvoriti sumnja da članovi/ce Savjeta rade u interesu poltičkih partija ili privatnih medija. Građani investiraju više od 14 miliona eura godišnje u nacionalni medijski javni servis i imaju pravo da dobiju uravnotežene, pravovremene i objektivne informacije i druge sadržaje od važnosti za sve segmente našeg društva. Nijedna privatna televizia ne treba da ima veće povjerenje gledalaca od TVCG koja pripada svim građanima/građankama", zaključuju u Media centru.

Bonus video: