Bečić: Ne postoji na svijetu zemlja kao što je Crna Gora

"U Skupštini Crne Gore i u Crnoj Gori imaćete partnera za promovisanje i njegovanje svih vrijednosti na kojima počiva Globalni savjet za slobodu i mir, a to su mir, tolerancija, demokratija, ljudska prava, sloboda medija, rodna ravnopravnost, održivi razvoj..."

13144 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Ne postoji država na svijetu koja na manjem prostoru ima više potencijala i resursa kao što je to Crna Gora.

To je kazao predsjednik Skupštine Aleksa Bečić na prijemu koji je upriličio za parlamentarke i parlamentarce iz 40 država svijeta, učesnike šeste sjednice Globalnog savjeta za mir i toleranciju.

"Hvala vam na tome što ćemo u ovih dva dana obogatiti istoriju crnogorskog parlamenta, jer činjenica da prvi put u Crnoj Gori boravi predsjednik Interparlamentarne unije i ovoliki broj parlamentaraca iz ovolikog broja država i rukovodstvo Globalnog savjeta za mir i toleranciju jeste istorijska“, istakao je Bečić.

On je goste upoznao sa povoljnom epidemiološkom situacijom i izrazio uvjerenje da će se trend pada oboljenih i trend rasta vakcinisanih samo nastaviti.

"U Skupštini Crne Gore i u Crnoj Gori imaćete partnera za promovisanje i njegovanje svih vrijednosti na kojima počiva Globalni savjet za slobodu i mir, a to su mir, tolerancija, demokratija, ljudska prava, sloboda medija, rodna ravnopravnost, održivi razvoj, i slično“, rekao je Bečić.

Globalni savjet za mir i toleranciju
foto: Skupstina.me

Predsjednik Globalnog savjeta za mir i toleranciju, Ahmed Mohamed Aldžarvan reka je da je ovo istorijski trenutak u kojem se nalazimo, "iz razloga što se nalazimo u ovoj mirnoj i lijepoj državi i što imamo priliku da baš ovdje, u ovoj državi, promovišemo mir i toleranciju".

"Sve je počelo prije dva mjeseca, kada sam imao čast da se sastanem sa gospodinom Bečićem, i naš susret je upriličen uz pomoć ambasadorke Nabile Alšamsi. I tada je i počeo naš vrlo značajni kontakt, nakon toga sam pozvao i predsjednika Skupštine Gvatemale i predsjednika Interparlamentarne unije, da se takođe pridruže ovom događaju. I zaista je naše veliko zadovoljstvo što možemo da prenesemo poruke iz ove mirne zemlje i što možemo da učimo o vašoj kulturi, jer, znate, ovdje se nalaze predstavnici iz 40 zemalja iz cijelog svijeta i mogu vam reći da predstavnici svih tih zemalja podržavaju viziju Crne Gore i svi cijene tu viziju Crne Gore, a takođe su i voljni da rade i sarađuju sa vama, kako bismo svi zajedno širili vrijednosti o kojima smo pričali", rekao je Aldžarvan.

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da su mir i tolerancija vrijednosti koje su Crnoj Gori važne, kao i održavanje prijateljskih odnosa sa svim državama na svijetu.

Globalni savjet za mir i toleranciju
foto: Skupstina.me

Pored Bečića i Krivokapića prijemu su sa crnogorske strane prisustvovali su i ministri ekonomskog razvoja i vanjskih poslova, Jakov Milatović i Đorđe Radulović.

Svečanom prijemu su prisustvovali i parlamentarci - Ediola Baraha iz Albanije, Konul Nurulajeva iz Azerbejdžana, Rumen Farhana iz Bangladeša, Saša Magazinović iz Bosne i Hercegovine, Visente Paulo Da Silva iz Brazila, Rodžer Nkodo Dang iz Kameruna, Dženi Alvarez Vera iz Čilea, Zubeiri Mohamed Ahamed iz Komorosa, David Gourcong iz Kostarike, Aridio Antonio Rejes iz Dominikanske republike, Pedro Fabricio Vilamar Žakom iz Ekvadora, Tesfaje Daba Vakjira iz Etiopije, Noel Nelson Mesone iz Gabona, Duaj Antoni Martinez Salazar iz Gvatemale, Muhamed Mahanera iz Gambije, David Songulašvili iz Gruzije, Erik Hose Alvarado iz Hondurasa, Dave Akbaršah Fikarno iz Indonezije, Aboulie Meite iz Obale Slonovače, Žanet Ongera iz Kenije, Dastan Bekešev iz Kirgistana, Jakub Adam S.A. iz Libije, Husein Mohamed Latif iz Maldiva, Veronika Delgadiljo iz Meksika, Eduardo Žoakim Mulembve iz Mozambika, Fadil Zendeli iz Sjeverne Makedonije, Ike Ekveremadu iz Nigerije, Havier Ortega iz Paname, Blas Antonio Lano Ramos iz Paragvaja, Kauda Babar iz Pakistana, Daniel Federiko Olivares Kortes iz Perua, Gadzimurad Omarov iz Rusije, Papa Sanja Mbaje iz Senegala, Asiskumar Gahadien iz Surinama, Sandi Arisol sa Sejšela, Dilan Perera iz Šri Lanke, Karolina Espanja Reina iz Španije i Faizulo Barocoda iz Tadžikistana.

Bonus video: