Marković podnio kandidaturu za generalnog direktora RTCG

Bio je glavni i odgovorni urednik studentskog lista "Indeks", urednik i novinar studentske emisije "Semestar" na RTCG, dopisnik nedjeljnika "Svedok", urednik nedjeljnika "Revija D", a od 2004. do 2020. bio je pomoćnik glavnog i odgovornog urednika dnevne novine "Dan"

43147 pregleda 1029 reakcija 88 komentar(a)
Marković, Foto: Boris Pejović
Marković, Foto: Boris Pejović

Kandidaturu za genereralnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG) danas je predao dugogodišnji novinar i urednik u više crnogorskih medija, Nikola Marković.

On se novinarstvom bavi još od 1993. godine, kada je bio urednik Omladinskog programa "083" na radiju "Nikšić".

Bio je glavni i odgovorni urednik studentskog lista "Indeks", urednik i novinar studentske emisije "Semestar" na RTCG, dopisnik nedjeljnika "Svedok", urednik nedjeljnika "Revija D", a od 2004. do 2020. bio je pomoćnik glavnog i odgovornog urednika dnevne novine "Dan".

Marković je gotovo deset godina bio i predsjednik vladine Komisije za istraživanje napada na novinare i imovinu medija, a učestvovao je i u izradi Zakona o medijima.

Marković je od 2016. do 2019. bio stručni saradnik u praktičnoj nastavi na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, te član Tehničke grupe za regulaciju medija 2015. godine.

Profesor je srpsko-hrvatskog jezika i književnosti, a dobitnik je nagrade za životno djelo "Veljko Vlahović" i specijalne nagrade za istraživačko novinarstvo.

Urednik je ili recezent više književno-publicističkih djela.

U Programu razvoja i rada RTCG za period 2021. - 2025. godine, koji je predao, Marković je kao ključne ciljeve naveo unapređenje profesionalnih standarda, posebno istinitosti, izbalansiranosti i pravovremenosti, kao i povećanje kvaliteta, opsega i količine programa iz sopstvene produkcije u svim oblastima,

"Povećati povjerenje građana u rad javnog servisa, kao i gledanost televizije, slušanost radija i čitanost portala", naveo je kao cilj u Programu Marković.

Kada su u pitanju tehnološki-materijalni resursi, Marković je kao ciljeve naveo uvođenje novih multimedijalnih programskih sadržaja, kao i uspostavljanje virtuelnig studija

"Uvesti nove komercijalne usluge. Digitalizovati arhivsku građu u posjedu RTCG i formirati biblioteku audio i video zapisa", dio su Programa.

U oblasti ljudskih resursa Marković je u Programu naveo da je potrebno utvrditi optimalan broj zaposlenih, sprovesti socijalni i program prekvalifikacije zaposlenih.

"Unaprijediti znanja zaposlenih o profesionalnim standardima i Etičkom kodeksu. Povećati integritet i odgovornost zaposlenih i uspostaviti transparentan sistem nagrađivanja i napredovanja na osnovu zasluga", plan je Markovića.

U Programu je naveo da je od posebnog značaja uspostavljanje strateškog partnerstva i razmjena kadra sa javnim servisima iz regiona i EU.

Naveo je i da treba uspostaviti jasne i javne procedure poslovanja RTCG, kao i da treba povećati transparentnost finansiranja RTCG i proaktivno objavljivati više podataka.

Bonus video: