Pala odredba o stanovima

Ukinuta odredba da ni bračni, vanbračni drug ili djeca nemaju nekretninu na teritoriji grada...
86 pregleda 0 komentar(a)
Miomir Mugoša, Miomir M. Mugoša, Foto: Arhiva Vijesti
Miomir Mugoša, Miomir M. Mugoša, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.11.2017. 18:46h

Odluka Ustavnog suda, kojom se ukida odredba koja je predviđala da lokalni službenici i namještenici Glavnog grada mogu konkurisati za stan ukoliko nemaju takvu nekretninu ili kuću na teritoriji Podgorice na kojoj je organizovan gradski prevoz, stupila je na snagu objavljivanjem u Službenom listu Crne Gore.

U odluci se navodi da je Ustavni sud na sjednici 29. septembra većinom glasova odlučio da se iz člana četiri Odluke o rješavanju stambenih potreba lokalnih službenika i namještenika Glavnog grada ukine dio koji glasi „na kojoj je organizovan gradski prevoz".

Shodno odluci suda, pravo na rješavanje stambene potrebe imaće zaposleni koji nema stan, odnosno, porodičnu stambenu zgradu u svojini, susvojini, ili zajedničkoj svojini na teritoriji glavnog grada.

Ustavni sud je ukinuo i član šest pomenute Odluke, kojim je bilo predviđeno da ni bračni, vanbračni drug ili djeca zaposlenog koji konkuriše za stan nemaju takvu nekretninu na teritoriji grada na kojoj je organizovan gradski prevoz.

Odlukom suda, ukinut je i član sedam, kojim je bilo predviđeno da “izuzetno, ako je zaposleni otuđio stan, porodičnu stambenu zgradu, odnosno, odgovarajuće pravo na stan, ili porodičnu stambenu zgradu u periodu od deset godina prije pokretanja postupka rješavanja stambenih potreba u skladu sa ovom odlukom, postojeća stambena situacija vrednovaće se prema stanju prije tog otuđenja".

U obrazloženju Odluke se navodi da je Ustavni sud 29. decembra 2016. godine pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti pomenutih odredaba i članova šest i sedam pomenute Odluke, ali da Skupština glavnog grada u ostavljenom roku nije dostavila odgovor na stavove Ustavnog suda sadržane u rješenju o pokretanju postupka.

Ustavni sud je nakon razmatranja sadržine osporenih odredaba Odluke, utvrdio da nijesu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom i da su se stekli uslovi za njihovo ukidanje.

Bonus video: