Nacrt zakona o visokom obrazovanju pripremljen, ali ipak nije

Članovi Radne grupe za izradu novog propisa o visokom obrazovanju tvrde da ih MPNKS nije ni konsultovalo u vezi sa tekstom na kojem je trebalo da rade

27228 pregleda 7 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Foto: BORIS PEJOVIC
Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Foto: BORIS PEJOVIC

Više članova Radne grupe za izradu novog Zakona o visokom obrazovanju tvrdi da je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta utvdilo Nacrt tog propisa, a da ih nije ni konsultovalo.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, više njih je zatražilo od tog resora da vidi Nacrt, jer tvrde da su se od februara sastali samo jednom, te da Nacrt nije mogao biti donijet, a da Radna grupa u to nije bila uključena.

Iz MPNKS su „Vijestima“ prošle sedmice saopštili da je pripremljen Nacrt zakona o visokom obrazovanju, nakon čega ih je više članova Radne grupe upozorilo da su imali samo jedan sastanak, te da se, ako se njihov angažman tu završio, ograđuju od svih vrste odgovornosti.

Iz tog resora juče su, međutim, saopštili da je „Zakon o visokom obrazovanju u fazi izrade“.

Prema nezvaničnim informacijama, više članova Radne grupe pitalo je i da li je nakon 9. februara to tijelo ikad zasjedalo, da li će imati uvid u Nacrt zakona ili će taj tekst ići direktno na javnu raspravu.

Članovima radne grupe je, prema korespodenciji u koju su „Vijesti“ imale uvid, iz MPNKS odgovoreno da je ministarka Vesna Bratić izvijestila javnost da je „urađen Nacrt, a ne Predlog zakona, u čemu je učestvovala Radna grupa“.

„Predlog zakona nije urađen i biće urađen kada završi rad Radna grupa. Pošto je u međuvremenu došlo do kadrovskih promjena u MPNKS, mora doći i do promjene članova Radne grupe iz redova Ministarstva. Nakon promjene članova, biće zakazan novi sastanak Radne grupe, kako bismo došli do konačnog predloga zakona. Ukazivanje na postojanje Nacrta zakona je bilo sa namjerom da javnost zna da Radna grupa radi i da će nastaviti da radi dok ne dođe do konačnog predloga. S obzirom na dostavljene mejlove, molim Vas da potvrdite sa članovima da li ostaju pri odustanku u učešću u radu Radne krupe, kako bismo mogli opredijeliti naše dalje postupanje“, navodi se u odgovoru državne sekretarke Milice Kadović članovima Radne grupe.

Njoj su pojedini članovi Radne grupe odgovorili i da Radna grupa radi na Nacrtu zakona, a da Vlada na sjednici utvrđuje predloge propisa, te da o njihovoj sudbini na kraju odlučuje Skupština Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje „Vijesti“da li je tačno da su se pojedini članovi pobunili zbog toga što su iz medija saznali da je pripremljen Nacrt zakona, iz MPNKS su kazali da se „članovi Radne grupe obraćaju Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta po svim pitanjima koja ih interesuju, i u skladu sa tim dobijaju odgovore“.

Kazali su i da „pojedini članovi Radne grupe jesu smijenjeni“, a da je to tijelo prošireno članovima Privredne komore i Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja.

„A biće prošireno još nekim članovima“, dodali su iz MPNKS.

Predlog zakona o visokom obrazovanju, kako je ranije najavljivano iz MPNKS, trebalo je da bude pred poslanicima prije ljetnjeg odmora, odnosno do kraja jula, ali je sada već upitno kada će se uopšte naći u Skupštini.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, u Ministarstvu već nekoliko mjeseci stoji urađen prednacrt propisa o visokom obrazovanju, a sa kojim je upoznata i ministarka Vesna Bratić.

Na sastanku Radne grupe u frebruaru, dogovoreno je da svi daju svoje predloge na osnovu postojećeg propisa, te da se nakon toga raspravlja o tim sugestijama koje su bile sabrane u prednacrtu.

Prema našim saznanjima, tim tekstom je ponuđena mogućnost osnivanja državnog univerziteta umjetnosti, definisanje Savjeta Agencije za kontrolu i obezbjeđivanje kvaliteta, novi način formiranja i nadležnosti Savjeta za visoko obrazovanje, redefinisanje odgovornosti za propisivanje mjerila za izbor u naučna zvanja...

Bonus video: