"završena sezona gniježđenja"

Lijepa vijest: Kolonija pelikana u NP Skadarsko jezero uvećana za 150 mladih

"Populacija pelikana posljednjih godina je stabilna usled implementiranja mjera za konzervaciju staništa, te je trend populacije pozitivan. Nacionalni parkovi Crne Gore su u saradnji sa partnerima, u više navrata, postavljali platforme za gniježđenje pelikana u cilju poboljšanja uslova za njihovo gniježđenje što je rezultiralo povećanjem brojnosti gnijezdećih parova"

11584 pregleda 6 komentar(a)
Pelikani u NP Skadarsko jezero, Foto: JPNPCG
Pelikani u NP Skadarsko jezero, Foto: JPNPCG

Kolonija pelikana u Nacionalnom parku (NP) Skadarsko jezero uvećana je a 150 mladih, saopšteno je danas iz Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (IPNPCG)

"Imamo lijepu vijest. Kao nikada do sada otkad se vrši monitoring brojnosti i stanja zaštićene ptičje vrste, porodica pelikana, uvećana je za 150 mladih jedinki. To su pokazali rezultati upravo završene sezone gniježđenja ovih ptica u NP Skadarsko jezero u Specijalnom rezervatu Pančeva oka", ističe se u saopštenju JPNPCG.

U saopštenju se dodaje da "imajući u vidu mjere konzervacije koje sprovodi JPNPCG u saradnji sa nadležnim institucijama i organizacijama kada je riječ o očuvanju pelikana, ovako lijepa vijest o brojnom podmlatku i ne može da čudi".

"Populacija pelikana posljednjih godina je stabilna usled implementiranja mjera za konzervaciju staništa, te je trend populacije pozitivan. Nacionalni parkovi Crne Gore su u saradnji sa partnerima, u više navrata, postavljali platforme za gniježđenje pelikana u cilju poboljšanja uslova za njihovo gniježđenje što je rezultiralo povećanjem brojnosti gnijezdećih parova. Prošle godine je u okviru programskih aktivnosti aktivirana specijalna kamera koja u realnom vremenu prikazuje stanje na gnijezdilištu. Ova aktivnost kojom se na najbolji način, bez uznemiravanja, prati kolonija pelikana, u ranijem periodu je implementirana u sklopu projekta “Wetland management of Dalmatian Pelican Conservation in the Mediterranean Basin”, koji su sprovodile domaće partnerske organizacije u saradnji sa francuskom NVO Noe Conservation", navodi se u saopštenju JPNPCG.

Iz tog preduzeća su naveli i da je u planu postavljanje osmatračnica za posmatranje ptica na dvije lokacije u NP Skadarsko jezero u okviru PACON projekta koji JPNPCG realizuje u saradnji sa partnerima iz regiona.

"Redovni monitoring biodiverziteta značajnih vrsta, pa tako i monitoring ornitofaune, sprovodi se u okviru Programa upravljanja NP Skadarsko jezero za 2021. godinu, odnosno petogodišnjeg Plana upravljanja za period 2021-2025. godina", zaključuje se u saopštenju.