Mitropolija: Vodi se dijalog oko Temeljnog ugovora, medijske manipulacije mogu nanijeti štetu

"Na sastanku su razmatrana tekuća pravna pitanja uključujući i pitanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore o kome se vodi dijalog među ugovornim stranama sa ciljem da isti što prije bude usaglašen i potpisan"

45557 pregleda 392 reakcija 55 komentar(a)
Cetinjski manastir, sjedište MCP, Foto: Wikipedia.org
Cetinjski manastir, sjedište MCP, Foto: Wikipedia.org

Sve medijske spekulacije i manipulacije kojih je bilo i ima napretek mogu samo nanijeti štetu dijalogu između Crkve i države koji, po mišljenju Pravnog savjeta, ide ka pozitivnom i očekivanom ishodu, kazao je koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) protojerej Igor Balaban.

Balaban je kazao da je 16. jula u Podgorici održan redovni sastanak Pravnog savjeta kome su prisustvovali članovi Savjeta, kao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkopi zahumsko-hercegovački Dimitrije i novoizabrani episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

"Na sastanku su razmatrana tekuća pravna pitanja uključujući i pitanje Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve i države Crne Gore o kome se vodi dijalog među ugovornim stranama sa ciljem da isti što prije bude usaglašen i potpisan. Sve medijske spekulacije i manipulacije kojih je bilo i ima napretek mogu samo nanijeti štetu pomenutom dijalogu između Crkve i države koji, po mišljenju Pravnog savjeta, ide ka pozitivnom i očekivanom ishodu", piše u saopštenju koje potpisuje Balaban.

U medijima bliskim vlastima u Srbiji i Demokratskom frontu se danima spekuliše na nivou nezvaničnih informacija iz beogradske patrijaršije da je za SPC prihvatljiva samo verzija ugovora koja je prije nekoliko mjeseci dostavljena Vladi Crne Gore i da neće pristati ni na kakve dalje korekcije.

Bonus video: