Živković: Niko ne zna koliko je podstanara

Udruženje “Moj Dom” pokrenulo inicijativu za izradu registra svih koji rentiraju krov nad glavom

6576 pregleda 8 komentar(a)
Mnogi sanjaju svoj stan (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Mnogi sanjaju svoj stan (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Udruženje Podstanara Crne Gore - “Moj Dom” pokrenulo je incijativu za izradu registra podstanara.

Razlog za to je, kako objašnjava osnivač te NVO Dragan Živković, činjenica “da se u ovom trenutku ne zna koliko porodica živi podstanarskim životom”.

Podsjeća da je, prema posljednjem popisu stanovništa prije deset godina, 18.500 porodica bilo tog statusa.

“No, brojka koju je iznio MONSTAT tada ni izbliza ne pokazuje svu ozbiljnost i veličinu problema. Naime, ono što je potrebno uraditi da bi se stekla jasna slika problema, jeste ono što Udruženje planira u saradnji s relevantnim institucijama države. Mišljenja smo da se mora uraditi Registar svih podstanara, i to iz više vrlo nužnih i korisnih razloga, kako za državu, tako i za njene građane koji već odavno spadaju u ovu socio-ekonomski najugroženiju grupu”, kazao je Živković.

Objašnjava da je među tom kategorijom stanovništva mnogo penzionera, samohranih roditelja, invalida, zdravstveno ugroženih, interno raseljenih lica...

Da bi se problem počeo rješavati, kako kaže, mora postojati jasna slika veličine problema.

Registar podstanara je zamišljen kao baza podataka o svim podstanarima i o njihovom trenutnom socijalnom statusu.

Djelovao bi na bazi softverskog rešenja u kojem bi se nalazili svi podaci dostupni svima koji žive podstanarskim životom.

“Na taj način bi imali jasne i provjerljive informacije u realnom vremenu, koje bi pružile prilično jasnu sliku problema, ali i mogućih rješenja. S jasnom i preciznom bazom podataka podstanarskih porodica, jasno bi se definisalo na koji način bi se najbolje moglo pomoći, kroz poboljšanje politike socijalne pomoći onima kojima realno najviše treba. Moglo bi se uticati i na poboljšanje politike socijalne stanogradnje koja skoro pa i da ne postoji”.

Prema njegovim riječima, “važnost izrade registra možda najbolje ilustruje posljednji primjer paketa pomoći koji je Vlada sprovela prema ugroženoj grupi svojih građana”.

On tvrdi da su tim paketom “podstanari potpuno zaobiđeni i da nijesu imali pravo na ove benefite upravo iz razloga pravno neregulisane situacije”.

“S druge strane, država gubi ogroman novac od poreza na izdavanje nekretnina. Budući da se ne zna ko su podstanari, niti koliko njih zakupljuje stanove/kuće bez ugovora o zakupu, država, i pored usvojenog zakona o nelegalnom poslovanju, ne može naplatiti novac. Taj novac bi se opet mogao iskoristiti upravo za poboljšanje socijalne stanogradnje.”

Živković kaže da se do sada niko nije ozbiljno bavio tim problemima.

Naveo je da su imali “konstruktivne sastanke s predstavnicima Monstata i direktorom Uprave carina i prihoda Aleksandrom Damjanovićem.

Ističe da će, ohrabreni time, Udruženje nastaviti kampanju tokom koje će, za relizaciju ideje o uspostavljanju registra, tražiti podršku resornih ministarstava i opština.

Bonus video: