Herceg Novi: Počele pripreme za izvođenje radova na Kući Iva Andrića

Objekat bi trebalo da bude priveden namjeni do ljeta 2018 godine
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2017. 14:02h

Službenici Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog snimaju postojeće stanje kuće Iva Andrića na Toploj , po osnovu smjernica datih u idejnom rješenju. To je neophodno kako bi u saradnji sa lokalnim Sekretarijatom za prostorno planiranje i izgradnju, Upravom za zaštitu kulturnih dobara Ministarstva kulture i drugim nadležnim institucijama stvorili preduslove za izvođenje građevinskih radova.

Početkom oktobra održan je prvi radni sastanak predstavnika Opštine Herceg Novi i ekspertske grupe koja radi na projektu revitalizacije Kuće Iva Andrića.

“Predstavnici Opštine su odlučnost da se objekat revitalizuje kako bi dobiuo međunarodni kulturni, obrazovni i turistički značaj koji mu pripada, te poštujući istorijat, autentični ambijent i lik i djelo čuvenog pisca”, saopšteno je iz lokalne uprave.

Dok eksperski tim radi na izradi projekta revitalizacije, gradske službe obezbjeđuju preduslove za uspješan početak ovog posla – rade na snimanju terena, odnosno premjeru prostorija, a slijedi i čišćenje unutrašnjeg i spoljašnjeg dijela tog zdanja.

Preduzeće „Komunalno-stambeno“ zaduženo je za uklanjanje zelenog otpada iz dvorišta. Namjera je da se u okviru projekta parku oko kuće vrati prvobitni sjaj presađivanjem i sadnjom 51 biljne vrste, na osnovu popisa biljaka koje su postojale u vrtu.

Objekat bi trebalo da bude priveden namjeni do ljeta 2018 godine.

Ivo Andrić je kuću u Njegoševoj ulici br 65 u Herceg Novom sagradio 1964. godine kada se sa suprugom Milicom doselio iz Beograda. Nakon Andrićeve smrti, opština Herceg Novi otkupila je kuću od njegovih nasljednika, sa plemenitom zamisli da ubuduće služi kulturi i umjetnosti.

Galerija

Bonus video: