apel vladi

Prosvjetna zajednica: Umjesto partitokratije, graditi društvo znanja

"Svjedoci smo generalnog nedostatka građanskog aktivizma u Crnoj Gori. Vjerujemo da je to razlog inercije prosvjetnih radnika, ali i civilnog sektora čiji su predstavnici nekad bili mnogo aktivniji u borbi za kvalitetniji obrazovni sistem", kazali su iz PZCG

2908 pregleda 198 reakcija 1 komentar(a)
Foto: PZCG
Foto: PZCG

Nevladino udruženje Prosvjetna zajednica Crne Gore (PZCG) pozvalo je Vladu da kroz dalju reformu obrazovnog sistema, umjesto partitokratije, gradi društvo znanja i time prekine lošu „tradiciju“ koja je, kako su kazali, godinama kočila društveni razvoj Crne Gore.

Kazali su kako vjeruju da premijer Zdravko Krivokapić, kao naučnik i univerzitetski profesor, dijeli njihovu viziju za koju su se, kako navode, zalagali i prije 30. avgusta, i za koju će nastaviti da se zalažu u budućnosti, bez obzira na to ko su politički akteri na vlasti. "Smatramo da jedino tako radimo u najboljem interesu prosvjetnih radnika, obrazovnog sistema, svih učenika, roditelja, ali i razvoja naše Crne Gore."

"Nažalost, svjedoci smo generalnog nedostatka građanskog aktivizma u Crnoj Gori. Vjerujemo da je to razlog inercije prosvjetnih radnika, ali i civilnog sektora čiji su predstavnici nekad bili mnogo aktivniji u borbi za kvalitetniji obrazovni sistem. Svjesni smo i da je loš socio-ekonomski status naših kolega još jedan razlog za inerciju – i oni su roditelji i građani koji se svakog dana bore za egzistenciju", saopštili su iz PZCG.

Iz toga razloga, kako navode, smatraju da kao Prosvjetna zajednica imaju prije svega odgovornost da budu glasni kritičari svih koji pokušavaju da umjesto reforme koja će cijeniti stručnost i voditi kvalitetnijem obrazovanju svakog djeteta, nastave sa sprovođenjem sistema u kojem je najbitna partijska knjižica.

"Pozivamo i poslanike Crne Gore, među kojima ima i naučnika, univerzitetskih profesora, ali i naših kolega prosvjetnih radnika, da podrže ono što stručno smatraju da je najbolje za poboljšanje kvaliteta obrazovanja. Bez obzira na njihovo političko opredijeljenje, podsjećamo ih da su ih građani glasali s vjerom da će im donijeti promjene na bolje. Vidjeli smo da se kvalitet obrazovanja ne poboljšava kroz izbor zasnovan na partijskoj pripadnosti. Zato pozivamo da se proba novo rješenje – izbor zasnovan na stručnosti, na jasnim profesionalnim kriterijumima, kao i na učešću prosvjetnih radnika, ali i roditelja i učenika u tom procesu", zaključuje se u saopštenju.