Želi djecu u prirodi, a ne kraj ekrana

Nikšićanin Miljko Gigo Bulajić osniva volontersku avanturističko-edukativnu organizaciju “Prirodnjak“, glavni zadatak biće edukacija mladih u prirodi kroz razne aktivnosti

8568 pregleda 246 reakcija 4 komentar(a)
Odmalena na skijama: Tara i Anka, Foto: Privatna arhiva
Odmalena na skijama: Tara i Anka, Foto: Privatna arhiva

Kćerka Tara je ime dobila po našoj najljepšoj rijeci. Odrasla je na Tari i još kao beba imala priliku da kampuje, skija, vesla s roditeljima i živi avanturu.

“‘Prirodnjak’ želi da svima pruži šansu da borave u prirodi i oprobaju se u raznim aktivnostima, kao Tara”, kaže za “Vijesti” Miljko Gigo Bulajić, veliki zaljubljenik u prirodu i poznavalac skrivenih kutaka Crne Gore.

Ovih dana pokrenuo je priču oko osnivanja avanturističko-edukativne organizacije “Prirodnjak“ čiji će glavni zadatak biti edukacija mladih u prirodi kroz razne aktivnosti, poput planinarenja, veslanja, kampovanja, humanitarnog i volonterskog rada. Organizacija će raditi s djecom svih uzrasta, s akcentom na ranjive kategorije.

“Ideja je prosto nekako krenula sama od sebe, iako se već dugo ‘vrzmala’ po mislima. Valjda je čekala pravi momenat i taj momenat je došao. Vrijeme u kojem živimo i način na koji živimo u današnjem svijetu, nažalost, doveli su do otuđenja čovjeka od prirode. Doveli su do raskola prirodnog odnosa i stvoren je jedan novi, ako smijem reći, izopačeni svijet, svijet malih ekrana. Svijet u kojem pogled čovjeka doseže toliko daleko koliko je udaljen ekran njegovog telefona. U tom svijetu ekrana, potisnuta je najveća dragocjenost koju je ovaj ljudski svijet posjedovao, a to je dječija mašta. Mašta koja je mogla uraditi svašta... Nestala je graja djece u komšiluku, povici naših majki s prozora da dođemo kući na večeru, naše molbe da ostanemo ‘još samo pet minuta’. Nestala je žmurka, zamijenio je majnkraft. Zar nije to tužno? Nestao je i onaj osjećaj jednakosti i pripadnosti. Zamijenile su ga podjele. I to je realnost u kojoj žive ne samo naša djeca, već i mi. Eto odgovora otkud ‘Prirodnjak’. ‘Prirodnjak’ ima misiju da podstakne dječiju maštu, da izazove njihov osmijeh, sreću, osjećaj pripadnosti”, kaže čovjek koji za sebe voli reći da već 16-17 godina živi u prirodi, ali i od prirode, radeći kao vodič.

Bulajić sa kćerkom u prirodi
Bulajić sa kćerkom u prirodi foto: Predrag Vučković

Licencirani je rafting vodič i trip lider, spasilac na divljim vodama, instruktor kajaka, planinski vodič, borac za očuvanje i zaštitu crnogorskih rijeka i turno skijaš. Hobi su mu fotografija i ribolov. Suprug je Anke, koja je takođe veliki zaljubljenik u prirodu, otac Tare, a uskoro i jednog dječaka. Organizator je mnogih manifestacija poput Kayak i Ski tour festivala i Zimskog maratona u Nikšiću. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i, kako kaže, studij filozofije je itekako uticao na njegov razvoj ličnosti, na pogled na svijet koji danas ima, kao i na razmišljanja koja su dovela do “Prirodnjaka”.

Odmah nakon što je na društvenim mrežama objavio ideju o osnivanju “Prirodnjaka” i pozvao ljude da mu se pridruže, da podrže djecu i daju svoj doprinos da zajedno Crnu Goru učine ljepšim i prihvatljivijim mjestom za život svih, a posebno najmlađih, počele su da stižu pohvale, ali i prijave onih koji žele da budu dio tima.

“Javili su se mnogi umjetnici, prosvjetni radnici, pravnici, privrednici, programeri, uopšte, ljudi dobre volje koji su podržali ideju i nekako prirodno posložio se naš tim - tim koji je stručan, obrazovan i, što je najvažnije, motivisan da stvori bolju i zdraviju budućnost za našu djecu. Taj tim, osim mene, čine tri dame - Ana Tepavčević, Iva Verigo i Ružica Stanković. S obzirom na veliki broj poruka i poziva koje smo primili, planiramo proširiti tim i pružiti šansu svoj djeci, pa u budućnosti i roditeljima, da borave u prirodi, da bolje upoznaju svoju zemlju i da kroz to steknu i neka znanja i vještine koje će ih možda usmjeriti i ukazati im na značaj očuvanja prirode, ali i sopstvenog zdravlja u kontaktu s prirodom.”

“Prirodnjak” je isključivo volonterska organizacija i rad u njoj biće besplatan, kao što će i svaki izlet za djecu biti besplatan.

Idejni tvorac ove avanturističko-edukativne organizacije uvjeren je da će zamisao pretvoriti u djelo zahvaljujući i institucijama sistema, privrednicima i ljudima dobre volje.

“Imamo snage, volje i želje, i što je najbitnije, vjerujemo u ono što radimo i vjerujemo da ovakve inicijative, koje su za dobrobit svih nas, konačno zaslužuju da budu u fokusu. Hajde da zajedno promijenimo svijet na bolje. Podrži i budi prirodnjak.”

Jedan vikend mjesečno za ranjive kategorije

“Prirodnjak” će raditi s djecom svih uzrasta, s akcentom na ranjive kategorije.

“Želimo da svi budemo jednaki, da sva djeca imaju priliku doći, raditi, učiti i živjeti u prirodi. Za početak, svakog mjeseca jedan vikend želim posvetiti njima, učiti ih, podržavati, ali i učiti od njih. U početku ćemo se fokusirati na djecu koja iz nekog razloga nijesu u mogućnosti da borave u prirodi i da upoznaju našu lijepu zemlju. Prve izlete organizovaćemo za njih, a krećemo već u avgustu. Za sada ćemo se orijentisati na avanturističke izlete koji će podrazumijevati fizičku aktivnost, edukativne radionice i sticanje znanja i vještina za boravak u prirodi. U budućnosti se nadamo da ćemo i proširiti naš krug djelovanja”, kaže Bulajić.

“Prirodnjak” će uskoro dobiti i svoj zaštitni znak. U saradnji s projektom “Moj Imaginarijum”, crnogorske ilustratorke Ive Ivanović, raspisan je konkurs koji traje do sjutra, a djeca imaju priliku da zamisle i ilustruju svog “Prirodnjaka”.

Bonus video: