Podnijeli zahtjev da im se omogući služenje u Cetinjskom manastiru

Mihailo je rekao da je crkvena imovina, nezakonito upisana na SPC, stečena s pozicije sile, zloupotrebom političke moći, na nezakonit način i nije njeno zakonito vlasništvo

8594 pregleda 83 reakcija 86 komentar(a)
Mihailo, Foto: Boris Pejović
Mihailo, Foto: Boris Pejović

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) podnijela je zahtjev opštinskim vlastima Cetinja da im omoguće da služe u Cetinjskom manastiru, kazao je mitropolit CPC Mihailo.

On je rekao da je crkvena imovina, nezakonito upisana na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), stečena s pozicije sile, zloupotrebom političke moći, na nezakonit način i nije njeno zakonito vlasništvo.

Mihailo je istakao da je ona i crnogorska kulturna baština.

„Očekujemo da nam dozvole, i da se stolica Svetoga Petra cetinjskoga napokon vrati Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, jer je ona duhovna okosnica crnogorske države“, kazao je Mihailo.

Tu imovinu, kako je naveo, čini površina veća od 12 kvadratnih kilometara zemljišta i većina od oko 650 crkava i skoro svi manastiri.

„Vlasti moraju da je vrate u državno vlasništvo i dozvole da na oltarima naših crkava služi svještenstvo Crnogorske crkve, dok se crnogorsko crkveno pitanje ne riješi na pravedan način i Crnogorska crkva dobije status domicilne“, rekao je Mihailo.

Bonus video: