Milošević u posjeti Europolu i Evropskoj komisiji za borbu protiv terorizma

Prioritet sprečavanje radikalizma i ekstremizma

Evropska komisija za borbu protiv terorizma pružila podršku crnogorskim naporima na intenziviraju aktivnosti za prevenciju nasilnog ekstremizma, sprečavanja terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma

2869 pregleda 2 komentar(a)
Foto: MUP
Foto: MUP

Sprečavanje radikalizma i nasilnog ekstremizma, koje su sve više zastupljene u zemljama Zapadnog Balkana, pored značajnog pitanja borbe protiv terorizma, jedna je od prioritetnih oblasti u narednom periodu, ocijenili su državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević i koordinator Evropske komisije za borbu protiv terorizma Olivije Onidije.

Milošević, koji je i nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma, terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma (NOT) sastao se juče sa Onidijem u Briselu. Milošević se sastao se i sa direktorom Evropskog centra za borbu protiv terorizma u Europol-u, u Hagu, Klaudijom Galceraniem.

"Milošević je na sastancima istakao značaj reorganizacije i uspostavljanja kvalitetnijeg sistema suprotstavljanja ovim pojavama i značaj pravovremenog djelovanja. Evropska komisija za borbu protiv terorizma je pružila podršku crnogorskim naporima na intenziviraju aktivnosti za prevenciju nasilnog ekstremizma, sprečavanja terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma. Koordinator Onidi je konstatovao ostvareni napredak na ovom polju u prethodnih nekoliko mjeseci, te izrazio zadovoljstvo napretkom koji je Crna Gora ostvarila na ovom polju", saopšteno je iz crnogorskog Nacionalnog operativnog tima za borbu protiv nasilnog ekstremizma, terorizma, pranja novca i finasiranja terorizma.

milošević hag
foto: MUP

Na sastanku je, kako je navedeno, razgovarano o različitim modalitetima nastavka i unapređenja saradnje u oblasti suzbijanja ekstremizma i terorizma. Pored značajnog pitanja borbe protiv terorizma, konstatovano je da je jedna od prioritetnih oblasti u narednom periodu sprečavanje radikalizma i nasilnog ekstremizma, koje su sve više zastupljene u zemljama Zapadnog Balkana.

"Galcerano je izrazio punu otvorenost Europola za saradnju sa Crnom Gorom, te izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na polju razmjene operativnih podataka", navedeno je u saopštenju.

Sastanci su održani u okviru posjete NOT-a institucijama u Briselu i Hagu. Pored nacionalnog koordinatora, crnogorsku delegaciju su činili: Dejan Knežević, v. d. pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor borbe protiv kriminala, Kristina Đukanović, predstavnica Uprave policije i Dragan Koprivica, direktor NVO CDT.