Ivezaj: Smjenom nestranačkog direktora škole "osvježilo" i u Tuzima

Nikaja će, kako navodi odbornik DPS-a, naslijediti Lindon Đeljaj, "koji je u više navrata bio odbornik zastupajući interese Albanske alternative", a bio je i na visokim državnim funkcijama

6098 pregleda 5 komentar(a)
Ivezaj, Foto: DPS
Ivezaj, Foto: DPS

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini opštine Tuzi, Simon Ivezaj, oglasio se nakon što je, kako je saopštio, juče razriješen dužnosti i direktor Srednje mješovite škole "25. maj" u Tuzima, Behar Nikaj, kazavši da su amandmani Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju "dekor besmislu reformi u obrazovanju".

"Osvježilo i u Tuzima. Smijenjen nestranački direktor, koji je pokrenuo više projekata nego što je Opština Tuzi od smjene vlasti. 'Depolitizacija po dubini', skriveni dogovori Albanske alternative sa Vladom, za koju u jednom trenutku javno kažu da je fašistička, zatim kao da je sastavljena da sve radi protiv pripadnika manjinskih naroda u Crnoj Gori, dok se članovima lokalne zajednice u Malesiji oči zasipaju politikanskom prašinom o dobrim reformskim promjenama", kazao je Ivezaj.

Istakao je da je Nikaj cijenjena nestranačka ličnost koju je lokalna zajednica jednoglasno podržala u tendencijama da nastavi rukovođenje školom. "Riječ je o mladom lokalnom preduzetniku, sa bogatim radnim iskustvom, koje nije stekao zahvaljujući svojim rodbinskim i političkim vezama, nego upravo svojim mukotrpnim radom. Zato su građani u njegovom radu i zalaganjima, vidjeli budućnost JU SMŠ '25. maj'," naveo je Ivezaj.

Nikaja će, kako navodi, naslijediti Lindon Đeljaj, "koji je u više navrata bio odbornik zastupajući interese Albanske alternative", a bio je i na visokim državnim funkcijama.

"Smijenjen je Behar Nikaj, koji je za vrijeme svog mandata JU SMŠ '25. maj' pozicionirao kao centar dobre evropske prakse u procesu sticanja multikulturalnih i demokratskih kompetencija. Direktor, koji je bez kompromisa radio na promociji dobre saradnje sa lokalnom i evropskom zajednicom. Broj evropskih projekata koje implementira JU SMŠ '25. maj' u Tuzima je zavidan i za veće Vladine resore, ali nije dovoljan jer je Behar Nikaj nestranačka ličnost i nije partijski uhljeb 'po dubini'. Takav direktor je smijenjen cirkularnim rješenjem. Ovo je slučaj u kojem je jedan čovjek svojim neprestanim, nestranačkim radom, zavrijedio razrješenje jer nema političku pripadnost", kazao je Ivezaj.

Formula depolitizacije se, kako je rekao, ogleda i u izboru nekadašnjeg državnog sekretara Ministarstva javne uprave u Vladi, koji je "delegiran ispred Albanske alternative da bude vjesnik procesu depolitizacije školstva". "Lično, Lindon Đeljaj, je nastavnik koji posjeduje profesionalne kvalitete – ali u ovom slučaju ga je preporučila isključivo politička pripadnost i tajni politički dogovori, naizgled, političkih neprijatelja."

Ministarka četiri resora Vesna Bratić, koja, kako je kazao Ivezaj, iz dana u dan dokazuje da ne želi ili ne zna da rukovodi i sa jednim resorom kvalitetno i u okvirima zakona koji samostalno bez javnih rasprava i socijalnog dijaloga donosi, uspijeva i na ovom primjeru dokazati da od obrazovne reforme kreira mehanizam za zadovoljavanje uskopartijskih interesa.

"Najbolji sudija je građanin, koji će na prvim sljedećim izborima znati da sudi o ovakvim potezima", zaključio je Ivezaj.

Bonus video: