Divanović nezakonito postavljao kadrove

Vladina Komisija za žalbe odbacila žalbe nekadašnjih opštinskih funkcionera i potvrdila odluke o smjeni kadrova DPS-a koje je donio gradonačelnik Marko Carević

20115 pregleda 12 komentar(a)
Divanović, Foto: -
Divanović, Foto: -

Komisija za žalbe Vlade Crne Gore odbacila je žalbe nekadašnjih opštinskih funkcionera iz redova administracije Nikole Divanovića, kadrova DPS-a, te potvrdila odluke gradonačelnika Marka Carevića koji ih je razriješio dužnosti.

Naime, vladina Komisija odbacila je žalbe nekadašnje v.d. sekretarke za društvene djelatnosti Tanje Kažanegre, v.d. sekretara za privredu Branislava Lakića, v.d. direktorke Uprave javnih prihoda Jelene Baštrice i v.d. koordinatorka sekretarke za lokalnu samoupravu Snežana Kuč kao neosnovane.

Dopis vladine Komisije stigao je, kako je “Vijestima” potvrđeno u kabinetu Carevića, koji je zadužen da proslijedi odluke na adrese nekadašnjih opštinskih funksionera.

Carević je u februaru u ponovnom postupku, razriješio dužnosti svih osam Divanovićevih funkcionera, koji su prije toga uložili žalbu, a koju je uoči Nove godine vladina Komisija prihvatila i vratila prvom čovjeku Opštine na odlučivanje.

Nakon što je Carević u ponovnom postupku donio istovjetna rješenja, odnosno donio odluke o razrješenju, Divanovićevi kadrovi su ponovo uložili žalbu smatrajući da predsjednik Opštine nije postupio po rješenju Komisije za žalbe.

“Komisija za žalbe je razmotrila cjelokupne spise predmeta, ispitala žalbeno rješenje, ocijenila navode žalbe i našla da žalbu treba odbiti”, navodi se u odluci Komisije za žalbe Vlade Crne Gore.

Prvi čovjek grada je u ponovnom postupku ocijenio da je Divanović postavio funkcionere kršeći zakone, da pojedini od kadrova nemaju ni položene stručne ispite, neki čak ni obrazovanje za funkcije koje su dobili.

U rješenju o razrješenju Kažanegre, Lakića i Baštrice, Carević je naveo da nijesu mogli biti određeni za vršioca dužnosti sekretara sekretarijata, odnosno direktorke Uprave lokalnih javnih prihoda, jer nijesu lokalni službenici, zaposleni u ovim sekretarijatima odnosno Upravi, što propisuje član 124 st. 3 Zakona o lokalnoj samupravi.

„Kako je u vrijeme donošenja spornog rješenja u Opštini Budva postojalo nekoliko lokalnih službenika koji ispunjavaju uslove, to nije bilo osnova za određivanje Kažanegre, Lakića, Baštrice za vršioce dužnosti“, navodi se, između ostalog, u rješenju Carevića, čiju odluku je sada potvrdila i Komisija za žalbe.

Carević je u rješenju o razrješenju Snežane Kuč naveo da je Divanović nije mogao imenovati za koordinatora Sekretarijata za lokalnu samoupravu, uz obrazloženje zbog spriječenosti za rad Milijane Vukotić Jelušić, sekretarke Sekretarijata za lokalnu samoupravu Opštine Budva.

“U konkretnom slučaju, Vukotić Jelušić imala je pomoćnika, Kseniju Slavković, koja je postavljena na osnovu Javnog konkursa na vrijeme od pet godina i koja po nalogu sekretara i u odsustvu istog, zamjenjuje sekretara Sekretarijata u njegovom odsustvu, rukovodi i koordinira radom. Zbog privremene spriječenosti za rad, Vukotić Jelušić je u skladu sa sistematizacijom sva potrebna ovlašćenja prenijela na svog pomoćnika i istom izdala ovjereno punomoćje za preduzimanje svih radnji neophodnih za nesmetano funkcionisanje Sekretarijata“, piše u rješenju Carevića i dodaje da je Divanović u svojstvu predsjednika opštine 3. jula nezakonito donio akt kojim se stavlja van snage generalno punomoćje koje je izdala Vukotić Jelušić, svom pomoćniku Kseniji Slavković, a što sve upućuje na nezakonit i neustavan odnos prema zaposlenima koji nijesu njegovi politički istomišljenici.

Carević je prilikom donošenje rješenja o razrješenju osam opštinskih funcionera naveo i da su sva njihova imenovanja od strane Divanovića bila nezakonita, jer je i on sam izabran suprotno Ustavu i Zakonu Crne Gore na funkciju predsjednika opštine Budva.

Nove krivične prijave zbog nasilne smjene vlasti

Pravni tim Opštine Budva sačinio je nove krivične prijave protiv svih aktera prošlogodišnje nasilne smjene vlasti. To je najavio na minulom skupštinskom zasjedanju gradonačelnik Carević, navodeći da će čekati da se dogode promjene u tužilaštvu.

On je sa skupštinske govornice, odgovarajući na prozivke odbornika iz redova njegove koalicije da niko od onih koji su učestvovali u prebijanju građana, lokalnom državnom udaru i političkoj korupciji, a potom i upadu u Opštinu, nije odgovorao, poručio da će protiv svih biti podnijete krivične prijave.

On je podsjetio da je aktuelno tužilaštvo odbacilo sve krivične prijave koje je Demokratski front podnosio zbog prošlogodišnjih dešavanja u koja su osim lokalnih funkcionera DPS-a bili uključeni i državni organi, te predstavnici tadašnje Vlade, ali da očekuje da će biti drugačiji ishod nakon što dođe do promjena u tužilaštvu.

Bonus video: