Nagrada u čast Dragana Radulovića

Odluka o uspostavljanju nagrade biće pred odbornicima Glavnog grada na sjednici zakazanoj za 27. jul

2701 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

U čast najznačajnijeg savremenog crnogorskog pisca za djecu, Glavni grad ustanoviće književnu nagradu “Dragan Radulović”.

Odluka o uspostavljanju nagrade biće pred odbornicima Glavnog grada na sjednici zakazanoj za 27. jul, a kako je pojašnjeno, biće dodjeljivana svake godine u okviru manifestacije “Dani Dragana Radulovića”. Ta manifestacija biće organizovana u posljednjoj nedjelji aprila mjeseca, uoči dana rođenja poznatog književnika.

Nagrada se, kako je predviđeno, dodjeljuje autoru kao javno priznanje za knjigu koja je kao izuzetno ostvarenje u oblasti književnog stvaralaštva za djecu i mlade, objavljena u prethodnoj godini.

“Nagrada se sastoji od plakete, statue i novčanog iznosa. Oblik i sadržinu plakete i statue utvrđuje gradonačelnik, na predlog stručne komisije. Stručnu komisiji formira gradonačelnik, a novčani iznos nagrade iznosi tri prosječne zarade u Crnoj Gori”, navodi se u odluci.

Priznanje se dodjeljuje autorima iz Crne Gore, ali i regionalnim za izuzetno ostvarenje u oblasti književnog stvaralaštva za djecu i mlade i godišnje se mogu uručiti tri nagrade.

Dragan Radulović je rođen u Nikšiću, 1. maja 1951, preminuo je u Podgorici, 7. februara 2002. Bio je najznačajniji savremeni crnogorskih pisac za djecu. Osim književnim i televizijskim radom, bavio se fotografijom i slikarstvom.

Njegova poezija je zastupljena u antologijama, čitankama i školskoj lektiri, a prevedena je na više stranih jezika.

Objavio je preko dvadeset knjiga za djecu i odrasle.

Najznačajnije nagrade koje su mu dodijeljenje su Zmajeva za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za djecu, 1992, Trinaestojulska nagrada za najveće domete u oblasti kulture i umjetnosti, 1993, 18. septembar, Nagrada oslobođenja Nikšića za vanredno zalaganje i postignute rezultate u oblasti književnog stvaralaštva, Ratkovićeva nagrada, 19. decembar, Nagrada oslobođenja Titograda za najbolje ostvarenje iz oblasti umjetnosti, 1988. godine.

Nagrada UNICEF-a dodijeljena mu je 1996.

Radulović je prije nekoliko godina dobio ulicu u Podgorici, od Moskovske ulice do Bulevara revolucije. Takođe, otvoren je i vrtić u glavnom gradu koji nosi njegovo ime.

Bonus video: