Aerodrom Tivat nema dovoljno radnika i opreme

Najveći problem ovog aerodroma je izuzetno veliki neostatak radnika u Sektoru bezbjednosti, odnosno kontradiverzionim kontrolama

12106 pregleda 19 komentar(a)
Tivatski aerodrom, Foto: Siniša Luković
Tivatski aerodrom, Foto: Siniša Luković

Iako je prije par mjeseci prinudno naplatio oko 9,4 miliona eura iz državnog budžeta na ime duga prizemljene nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines pa je imao više nego dovoljno novca da se pripremi, menadžment Aerodroma Crne Gore nije preduzeo gotovo ništa da vazdušna luka uTivtu koliko-toliko spremno dočeka špic sezone.

Tako ovih dana između pet i sedam hiljada putnika koliko ih dnevno prođe kroz terminalnu zgradu Aerodroma Tivat "uživa" u temperaturama od preko 30 stepeni unutar zgrade jer je, po običaju, klimatizacioni sistem u terminalu većim dijelom neispravan.

"Klima uređaji uopšte nisu radili do prije neki dan kada se pojavio serviser firme iz Beograda – jedine ovlašćene za održavanje i servis ovog tipa zastarjelih klima uređaja. On je zamijenio samo jedna od kompresora, ali bez potpisanog ugovora kojeg menadžment ACG još nije bio napravio sa tim jedinim mogućim pružaocem ove vrste usluga, on nije želio da obavi ostatak poslova na sistemu, tako da klima uređaji u Terminalu 1 trenutno rade sa oko 40 odsto kapaciteta", kazao je "Vijestima" izvor sa aerodroma Tivat.

Iz menadžmenta ACG na kojem je do juče zvanično kao v.d. izvršnog direktora bio član Odbora direktora Ognjen Jovović (DF), nisu odgovorili na pitranja "Vijesti" zašto, ako su već imali novac na raspolaganju kojeg su prije skoro dva mjeseca prinudno naplatili iz državnog budžeta, u međuvremenu nisu preduzeli ništa da aerodrom u Tivtu koliko-toliko tehnički pripremi za špic sezone.

Inače, funkciju izvršnog direktora ACG juče je i zvanično preuzeo Goran Jandreoski koji je početkom juna izabran na tu funkciju na međunarodnom konkursu. Novog direktora ACG čeka mnoštvo problema jer mu ih je Odbor direktora koga čine predsjednik Nebojša Đoković (DF), Ognjen Jovović (DF), Boro Todorović (PzP), Branko Vuković (Denokrate) i Eldin Dobadžić (URA), svojim postupanjem i nepostupanjem u protekla skoro sva mjeseca, ostavio vrlo tešku situaciju u nasljeđe sa kojom se Jandreoski sada mora izboriti.

Jovović i njegove kolege iz Odbora direktora ACG odbili su da odgovore i na pitanja "Vijesti" o ključnom problemu sa kojim se ovih dana nosi aerpodrom Tivat - nedostatku adekvatno obučene i sertifikovane radne snage.

Prema tvrdnjama naših dobro obaviještenih izvora, ova vazdušna luka je već sada bukvalno "pred pucanjem" jer se od raspoloživih radnika i nedovoljnog broja sezonaca traži da rade bukvalno bez odmora, pa oni već sada "padaju sa nogu" da bi opslužili dnevni promet od tridesetak velikih putničkih aviona i između pet i sedam hiljada putnika na dan.

To inače, odgovara prosjeku dnevnog prometa aerodroma koji ima ukupan godišnji učinak od uzmeđu dva i dva ipo miliona putnika. Novi Odbor direktora ACG koji je sam preuzeo i izvršno rukovođenje firmom nakon smjene dotadašnjeg izvršnog direktora ACG Danila Orlandića (SD) i svih njegovih pomoćnika, u međuvremenu se oglušio o sva upozorenja iskusnih šefova aerodromskih službi u Tivtu da se pod hitno mora pristupiti angažovanju, obuci i gdje je to neophodno, zvaničnom stručnom sertifikovanju sezonske radne snage, neophodne da bi ta vazdušna luka odgovorila ljeti znatno povećanom obimu prometa.

I ono malo sezonaca što je primljeno, u nekim je slučajevima angažovano bez završene obuke i stečenih licenci, pa oni sada obuke završavaju paralelno sa svakodnevnim obavljanjem redovnih poslova.

"Bilo je čak primjera zapošljavanja sezonaca koji nemaju završene potrebne kurseve i licence, a da se istovremeno na tom oglasu iz raznih razkloga, uopšte ne prime ljudi koji imaju završenu stručnu obuku i validne licence. O tome je obaviještena kako Inspekcija rada, tako i vrhovna vazduhplovna vlast – Agencija za civilno vazduhoplovstvo C rnhe Gore koja po službenoj dužnosti mora da kontroliše stručnost i licence osoblja na aerodromima i da stim u vezi, preduzima mjere iz svje nadležnosti. To bi, ukoliko se kao što bi to trebalo biti, strogo budu primjenjivali propisi, moglo dovesti do daljih problema ili čak ograničenja u radu aerodroma, što je direktna posljedica lošeg rada i nestručnosti menadžmenta ACG i njegovog oglušenja na upozorenja i zahtjeve koje smo im redovno slali", kazao je "Vijestima" izvor sa aerodroma Tivat.

Problem nedostataka sezonske radne snage je toliki da je aerodrom u Tivtu donedavno kuburio čak i sa osobljem za održavanje higijene pa su mu na ispomoć dolazili radnici Komunalnog prerduzeća u Tivtu.

Loše odrađene pripreme sezone iako je novca za njih bilo, rezultiraju i sa time da aerodrom ima velike proleme sa ispravnošću određene opreme za ospluživanje aviona, a posebno mu nedostaju samohodne stepenice za ukrcaj i iskrcaj putnika iz aviona, jer se na vrijeme nisu kupili čak ni nedostajući rezervni djelovi za prastare TAM-ove kamione na kojima su ugrađene neke od samohodnih stepenica.

Najveći problem međutim, je izuzetno veliki neostatak radnika u Sektoru bezbjednosti, odnosno kontradiverzionim kontrolama (KD). Zbog toga umjesto uobičajene tri, trenutno na aerodromu Tivat u špicu sezone radi samo jedna KD kontrolna linija na kojoj se u dvije smjene, smjenjuje samo deset trenutno raspoloživih KD kontrolora.

Oni se i pored najvećeg truda, jednostavno ne mogu izboriti sa tolikim obimom posla, a problem će biti još izraženiji već za desetak dana kada se promijeni omjer broja dolazećih i odlazećih putnika u korist ovih drugih, a štio je redovna karakteristika krajem jula i tokom cijelog avgusta i septembra mjeseca. Naime, tada sve više tutrista nakon završenog odnora, napušta Crnu Goru, a njih i njihov prtljag prije ukrcajaa u avion, treba detaljno KD provjeriti.

Te provjere i u najpovoljnijim uslovima ne mogu se završiti kraće od određenog minimalnog vremena po putniku, a što uz nedovoljan broj kontrolora, neminovno dovodi do kašnjenja otpreme putnika i aviona.

Iz menadžmenta ACG nisu odgovorili ni na pitanja "Vijesti" u vezi sa manjkom KD osoblja na aerodromu Tivat, a uslijed čega ovog ljeta nije ni otvaran Terminal 2 na tom aerodromu.

Nije odgovoreno ni ko je zbog toga odgovoran i za štetu koja će neminovno nastati kada strane aviokompanije budu naplatile penale zbog nepoštovanja ugovorenog vremena za turnaround njihovih aviona.

Bonus video: