Ugled profesije prosvetnog radnika degradiran

Bošnjak ponudila da zajedno sa ostalim kolegama predloži izmjene i dopune zakonskih rješenje kako bi se izbjegla dalja diskriminacija i nejednakost između prosvjetnih radnika u pogledu norme časova

2929 pregleda 9 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupstina.me
Sa sastanka, Foto: Skupstina.me

Ugled profesije prosvetnog radnika je degradiran, ne samo materijalno i neophodno je da se pod hitno radi na popravljanju takvog stanja.

To je saopšteno nakon sastanka potpredsjednica Skupštine Branke Bošnjak sa predstavnicama Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore i predsjednikom Gradskog odbora Sindikata prosvjete Podgorice.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bošnjak je istakla da se uz zdravstvene radnike, prosvjetnim radnicima mora odati posebno poštovanje i zahvalnost na naporima da u vremenu pandemije koronavirusa, održe visok kvalitet nastave i da se u kratkom roku prilagode uslovima sa kojima se cijeli svijet sreo po prvi put.

"Predstavnica Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore predočila je probleme sa kojima se susreću prosvjetni radnici u srednjem obrazovanju, a jedan od najvećih jeste i diskriminacija odnosno nejednakost između nastavnika u srednjem i osnovnom obrazovanju. Ona je upoznala potpredsjednicu da su oni kao krovna organizacija tokom prošle godine pokrenuli inicijativu za usklađivanje sedmične norme časova sa normom u osnovnim školama". saopšteno je iz Skupštine.

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Podgorice Slobodan Savović je naveo da se prosvjetni radnici osnovnog i srednjeg obrazovanja nalaze u nezavidnoj situaciji, jer još nije donešen konkretizovani plan o raspodjeli časova i načinu rada za sledeću školsku godinu i da se ovom procesu mora krajnje profesionalno pristupiti imajući u vidu kadrovske promjene koje su aktuelne ovih dana.

"Potpredsjednica Bošnjak se saglasila sa mišljenjem sagovornika i ponudila da zajedno sa ostalim kolegama predloži izmjene i dopune zakonskih rješenje kako bi se izbjegla dalja diskriminacija i nejednakost između prosvjetnih radnika u pogledu norme časova", navodi se u saopštenju.

Pored Bošnjak i Savovića sastanku su prisustvole predstavnice Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore Stanka Vukčević i Sonja Dabetić.

Bonus video: