Programi na engleskom i dvojne diplome

Kandidat za rektora Vladimir Božović predstavio program rada, dobio jednoglasnu podršku Senata. Želi “zeleni” Univerzitet, ali i usklađivanje studija sa potrebama tržišta rada

9565 pregleda 2 komentar(a)
Sa predstavljanja programa rada kandidata za rektora Vladimira Božovića, Foto: UCG
Sa predstavljanja programa rada kandidata za rektora Vladimira Božovića, Foto: UCG

Nedostatak programa koji se realizuju na engleskom jeziku predstavlja glavni razlog jako malog broja stranih studenata, što je ujedno i glavna kočnica internacionalizacije Univerziteta Crne Gore, ocijenio je kandidat za rektora Vladimir Božović.

To je jedan od ciljeva iz njegovog programa rada za mandatni period 2021-2024. godine, koji je na jučerašnjoj sjednici dobio jednoglasnu podršku Senata UCG.

Izborna komisija dalje dostavlja mišljenje Senata Upravnom odboru UCG, koji vrši izbor rektora.

“Budući da su se tokom protekle godine stekli uslovi za akreditovanje ovakvih studijskih programa, UCG mora kreirati preduslove za organizaciju nastave na engleskom jeziku. Pri odabiru programa moramo voditi računa da oni budu održivi, da postoji dovoljno interesovanja, da budu atraktivni u širim međunarodnim okvirima, te da posjedujemo adekvatnu pokrivenost disciplina nastavnim kadrom”, navodi se u programu rada u koji su “Vijesti” imale uvid.

Studijske programe na engleskom moći će pohađati i strani i crnogorski studenti, kreirajući u kampusu UCG internacionalnu sredinu “koja nam je do sada nedostajala”.

UCG se može pohvaliti velikim brojem potpisanih sporazuma sa univerzitetima iz regiona i šire, ali v.d. rektora mišljenja je da se mali broj njih zaista i realizuje kroz konkretnu saradnju.

On je napomenuo i da su dvojne/zajedničke diplome prepoznate kao jedan od osnovnih alata za poboljšanje kvaliteta nastave i jačanje internacionalnih standarda u obrazovanju.

“Stvaranje zajedničkih programa sa renomiranim evropskim univerzitetima je izuzetna prilika za naše studente koji bi dio vremena proveli na partnerskom fakultetu, što bi u značajnoj mjeri doprinijelo većoj vrijednosti (dvojne/zajedničke) diplome”, navodi se u njegovom programu rada.

U dijelu koji se tiče modela studiranja, Božović želi da napravi analizu potrebnih izmjena za prelazak sa trenutnih programa po modelu 3+2 (osnovnih i magistarskih studija) na fleksibilniji model, vodeći računa o potrebama studenata.

Jedan od predloga Rektorskog kolegijuma bio je i da se master studije podijele na master 1 i master 2. Nakon prve godine master studija, student bi mogao da preuzme master 1 diplomu i da sa 240 ECTS bodova konkuriše za mnoga zanimanja koja nisu dostupna sa 180 ECTS. Za one koji žele korak više, ostaje otvorena opcija master 2 diplome koja bi podrazumijevala zahtjevniji rad.

“Na ovaj način izbjegavamo tektonski poremećaj postojećeg sistema i omogućavamo da se sa blagom, maltene formalnom korekcijom sadašnjeg modela dođe do praktičnog i održivog rješenja”, navodi se u programu rada.

Među predlozima Božovića je i da se napravi analiza efikasnosti studiranja na svim nivoima studija i svim programima, identifuju ključni problemi i izradi sistemski pristup za njihovo rješavanje. Osim toga, želi revidirati upisnu politiku u skladu sa potrebama tržišta rada i strateškim prioritetima društvenog razvoja.

Planirano je uvođenje studentskog servisa, koji će, kako je planirano, biti spona između poslodavaca i studenata kako bi oni dobili mogućnost honorarnog angažovanja i volonterskog rada, bez remećenja obaveza na fakultetu.

Prema mišljenju Božovića, značajno je ugraditi principe društvene odgovornosti u sve segmente funkcionisanja UCG kako bi dali puni doprinos efikasnijoj upotrebi prirodnih resursa, smanjenju zagađenja, održavanju biodiverziteta i rješavanju klimatskih promjena. Stoga je kao akcije u tom dijelu predložio da se definišu smjernice za “zeleniji” UCG.

Stanovi na korišćenje za mlade naučnike

Rješavanje stambenih potreba nastavnog i nenastavnog osoblja veoma je važan zadatak rukovodstva UCG, smatra Božović.

“Prostorni kapaciteti u okviru kampusa u Podgorici su skoro iscrpljeni... neophodno je uspostaviti drugačiji model od postojećeg. U tom smislu, jedno od dobrih, podsticajnih rješenja, naročito za mlade naučnike, umjetnike, saradnike u nastavi i istraživače je koncept stanova na korišćenje”, predložio je on.

Dodao je i da je dosadašnje iskustvo pokazalo da nenastavno osoblje, usljed nekonkurentnog položaja u odnosu na saradnike u nastavi, teško dolazi do rješenja stambenog pitanja i najavio da će se zalagati da se u Pravilniku UCG izdvoji nenastavno osoblje od saradnika.

Božović želi da se izbore za državnu pomoć u smislu krupnih infrastrukturnih poduhvata poput rekonstrukcije glavne zgrade Tehničkih fakulteta u Podgorici, zgrade Filozofskog i Filološkog u Nikšiću, kompleksa akademija na Cetinju...

Bonus video: