MPNKS: Svi direktori birani nepartijski, javnost postupa nepošteno

Iz ministarstva su poručili da su, kao odgovorna institucija, posvećeni jedino sprovođenju zakona i poštovanju Ustava

13849 pregleda 74 reakcija 74 komentar(a)
Ministarka Vesna Bratić, Foto: Screenshot/Youtube
Ministarka Vesna Bratić, Foto: Screenshot/Youtube

Novoizabrani vršioci dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola birani su nepartijski i prilikom njihovog izbora vrednovani su profesionalni angažman, znanje, kompetencije i stručnost, a svi odlazeći direktori, koji vjeruju da su nezakonito razriješeni, pravdu mogu potražiti pred državnim institucijama i da tamo zaštite svoja prava, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), na čijem čelu je ministarka Vesna Bratić.

Poručili su da su, kao odgovorna institucija, posvećeni jedino sprovođenju zakona i poštovanju Ustava.

"Shodno tome, čvrsto ostajemo na civilizacijskim stanovištima moderne parlamentarne demokratije, u kojoj se poštuju zakoni i prava, i baštine izvorne evropske vrijednosti. U tom smislu, više puta smo nedvosmisleno isticali značaj javnog mnjenja kao korektivnog faktora čiji glas, i to smo pokazali, razumijemo i poštujemo. Istovremeno, stalo nam je da učestvujemo u izgradnji boljeg i pravednijeg društva u kome neće biti diskriminsanih i obespravljenih. Nažalost, dani koji su za nama, svjedoče o niskom stepenu tolerancije, razumijevanja i strpljenja jednog dijela javnosti, ali i o opasnom, zlonamjernom i proračunatom djelovanju različitih političkih struktura čiji je, u demokratskom smislu, rušilački uticaj ponovo kontaminirao javni prostor", navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva ukazuju da je sprovođenje Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji je izglasan u Skupštini urednim izjašnjavanjem parlamentarne većine, zakonska obaveza tog resora.

"U tom smislu, i tekuća smjena direktora prosvjetnih ustanova izvršena je kao zakonska obaveza, pri čemu su se, kako smo više puta i naglasili, poštovali jedino meritokratski principi, a ne pripadnost bilo kojoj političkoj partiji. Istovremeno, vjerujemo da je nepošteno postupanje javnosti koje nalikuje na diskriminaciju novoizabranih vršioca dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola, koji su, ponavljamo, birani ne-*++++partijski, i kojima su se vrednovali profesionalni angažman, znanje, kompetencije i stručnost. Takođe, smatramo da se u zrelim i odgovornim građanskim zajednicama moraju poštovati institucije sistema, i u tom smislu, pozivamo sve odlazeće direktore, koji vjeruju da su nezakonito razriješeni, da pravdu potraže pred državnim institucijama i da tamo zaštite svoja prava."

Iz Ministarstva su naveli i kako bi voljeli da "novonastala zaglušujuća larma na društvenim mrežama i elektronskim medijima" uistinu predstavlja odraz narodnog mišljenja, jer to bi bio "nedvosmislen indikator progresa i buđenja našeg društva iz višedecenijskog autokratskog mraka".

"Međutim, čitav slučaj dosta često podsjeća na buku i bes ostataka bivšeg sistema koji, uplašeni zbog gubitka privilegija i nadolazeće pravde, posežu za podlostima različitih vrsta", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: