Slučaj Bošković: Pripravnoj radnici otkaz, rukovoditeljka kažnjena novčano

Iz Centra za socijalni rad navode da odgovornost za dječju traumu u konkretnom slučaju ne može da snositi samo CSR, već i drugi akteri - Uprava policije i Osnovni sud

46596 pregleda 158 reakcija 40 komentar(a)
Centar za socijalni rad Podgorica (arhiva), Foto: Nenad Mandić
Centar za socijalni rad Podgorica (arhiva), Foto: Nenad Mandić

Pripravna radnica Centra za socijalni rad Podgorica dobila je otkaz, dok je rukovoditeljka Službe za djecu i mlade kažnjena novčano, saopštili su iz tog CSR u vezi sa postupanjem u slučaju maloljetnih T.B. i B.B na dan 17. juna, kada je njihov otac Tomaš Bošković sproveden na izvršenje kazne zatvora.

Iz CSR su kazali i da je postupak utvrđivanja odgovornosti protiv bivše voditeljke slučaja u tom predmetu i dalje u toku, jer je traženo pravo na usmenu raspravu, uz pravnu pomoć advokata.

Spornog dana, došlo je do izvršenja sudskog rješenja lišenja slobode Tomaša Boškovića i istovremeno su djeca predata majci, koja je takođe staratelj i njihov zakonski zastupnik.

Komentarišući to što se lišavanje slobode oca i predaja djece majci desila u isto vrijeme iz CSR su kazali da ih Sud ili Uprava policije prethodno nisu pisanim putem upoznali sa slučajem

„CSR je dana ovog događaja kontaktiran nakon radnog vremena pozivom na pripravni broj telefona od strane službenika policije, dok je pisano obavještenje Suda o planiranju izvršenja sudskog rješenja stiglo na arhivu CSR dan nakon događaja”, navode iz Centra.

Kazali su i da se uloga organa starateljstva tokom sudskih izvršenja ogleda u Članu 241 Zakona o izvršenju i obezbjeđenju „Prinudno oduzimanje i predaja djeteta”.

„Prema ovom zakonu psiholog, kog može delegirati Organ starateljstva dužan je, između ostalog, da u toku oduzimanja i predaje djeteta prati ponašanje i reakcije djeteta i lica-kome se dijete oduzima, da utiče na sprečavanje izazivanja sukoba ili traumatskog reagovanja djeteta, da savjetuje sudiju kako da se oduzimanje i predaja djeteta ostvare sa što manje štete po rast i razvoj djeteta. Ova koordinacija je izostala, jer niti je psiholog delegiran od strane Organa starateljstva, niti je mogao savjetovati sudiju, čije prisustvo je izostalo. Iako je ovdje u pitanju izvršenje rješenja lišenje slobode, paralelan i neminovan je proces predaje djece drugom roditelju, koji je takođe staratelj i zakonski zastupnik, dok god je jedan od roditelja spriječen da vrši roditeljsko pravo”, kazali su iz Centra, podsjećajući na ranije navode da organ starateljstva „ne može izvršiti prekid izvršenja sudskog rješenja, već samo može savjetovati sudiju ili sudskog izvršitelja koji nisu bili prisutni”.

Dodaju i da odgovornost za dječju traumu u konkretnom slučaju ne može da snositi samo CSR, već i drugi akteri - Uprava policije i Osnovni sud.

„Odsjek za inspekciju socijalne i dječje zaštite izvršio je nadzor nad predmetom i utvrdio je određene nepravilnosti. U spise predmeta je izvršila uvid i stručna komisija drugostepenog organa, nadležnog Ministarstva finanisija i socijalnog staranja. Takođe Zaštitnik ljudskih prava i sloboda se obratio zahtjevom za uvid u spise predmeta, kao i Tužilaštvo. Upravi policije je prijavljeno svako nasilje i zloupotreba djece, kako bi i druge službe djelovale iz svog djelokruga. Zbog zaštite djece i negativne medijske propagande izvršena je zamjena postupajućeg voditelja slučaja na predmetu, kako bi se isključila mogućnost subjektivne procjene situacije”, navode iz CSR.

Kazali su i da se maloljetni B.B. i T.B. redovno posjećuju i da im se pruža stručna podrška i druge usluge socijalne i dječje zaštite.

„Djeca imaju pravo i na majku i na tatu i obezbijediće se pomoć i podrška pri kontaktu sa oba roditelja. Slučaj se u našem Centru i dalje aktivno prati, a stručni radnici će nastaviti da preduzimaju sve raspoložive mjere i radnje iz svojih nadležnosti”, navode iz CSR.

Bonus video: