Mještani blokirali put Slijepač most Pljevlja, ranije tražili popravljanje uništenog puta Tomaševo-Sokolac

“To nigdje još nije zabilježeno da se asvaltni put presvlači makadamskim i da se na taj način rješava problem. Mi samo možemo da se sada iselimo jer do kuća ne možemo doći”, kazao je Krgović, podsjećajući da u pored nevremena i višedecenijske nebrige taj put dokrajčili koncesionari

4477 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Mještani mjesne zajednice Galica blokirali su danas u 13 časova regionalni put Slijepač most Pljevlja u mjestu Tomaševo, zbog neodazivanja nadležnih iz bjelopoljske Lokalne samouprave na zbor građana, na kojem su tražili popravljanje uništenog puta Tomaševo -Sokolac.

Blokada je prekinuta oko 14.30 časova poslije obećanja službenika Centra bezbjednosti, da će posredovati oko sastanka sa predsjednikom Opštine Bijelo Polje Petrom Smolovićem.

Predsjednik MZ Galica Vukoman Krgović je kazao da je ranije upućen dopis predstavnicima Opštine kao i ministarstva poljoprivrede, te da su u dopisu upozorili da će blokirati put ukoliko se niko od njih ne pojavi na zakazani zbog građana koji je održan danas u 12 časova.

Bijelo Polje blokada
foto: Jadranka Ćetković

“Mještani traže da se izvrši sanacija i asvaltiranje puta Tomaševo- Barice u dužini 7 kilometara koji je rađen 1996. godine, od kada ništa nije ulagano, a prolaskom koncesionara pretvoren je u makadamski put i presvučen maladamskim slojem.

“To nigdje još nije zabilježeno da se asvaltni put presvlači makadamskim i da se na taj način rješava problem. Mi samo možemo da se sada iselimo jer do kuća ne možemo doći”, kazao je Krgović, podsjećajući da u pored nevremena i višedecenijske nebrige taj put dokrajčili koncesionari.

Iz Opštine Bijelo Polje "Vijestima" je saopšteno da asfalt koji mještani ovih sela traže, nije predviđen kapitalnim budžetom Opštine Bijelo Polje, a koji je inače, značajno umanjen ove godine.

"Takođe, sredstva koja se za izgradnju lokalnih puteva izdvajaju od strane Vlade Crne Gore su 6 puta manja u odnosu na prošlu godinu. Podsjećamo, prošle godine je Opština Bijelo Polje od Vlade preko Uprave javnih radova dobila 500.000 eur za lokalnu infrastrukturu, što je iskorišteno za 8 km lokanih puteva u svim Mjesnim zajednicama", navode iz lokalne samouprave.

Ove godine, dodaje se u odgovoru, bez prethodnog sastanka Uprava javnih radova je ponudila ugovor na 82.000 eura što je šest puta manje nego prošle godine. Sa ovim sredstvima nije moguće presvući udarne tačke u gradskim ulicama.

Iz Opštine Bijelo Polje na pitanja "Vijesti" kazali su da kada je u pitanju MZ Galica, da je preko Sekretarija za stambeno komunalne poslove i saobraćaj u prošloj odobreno maksimalnih 15.000 kubika koje jedna Mjesna zajednica može dobiti za nasip, te da je Vojska Crne Gore dodatno uradila nasip i proboj puta u iznosu od 50.000 eura.

"Ove godine je takođe opredijeljeno maksimalnih 15.000 eura za nasip u toj i radovi će brzo početi. Ipak, najveći problem predstavljaju koncesionari, koji su kategorisane i nekategorisane puteve doveli u sadašnje stanje, uz faktore zuba vremena, kao i lošijih vremenskih neprilika", naveli su iz Opštine.

Bonus video: