Spajić najavio da će novac ušteđen hedžingom najvećim dijelom ići kao pomoć socijalno ugroženima

Dio novca će otići i na pomoć stočarima, kao i na izgradnja infrastrukture na sjeveru. Ministar najavio je i novi projekat - Montenegro Institute of Technology

32699 pregleda 688 reakcija 50 komentar(a)
Spajić, Foto: Savo Prelević
Spajić, Foto: Savo Prelević

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najavio je da će najveći dio novca od skoro četiri miliona eura, koje su ušteđene nedavnim hedžing aranžmanom, biti utrošen na pomoć socijalno ugroženima.

Crna Gora je kineskoj Exim banci danas otplatila prvu ratu kredita za prioritetnu dionicu auto-puta, a kako je rekao Spajić, zahvaljujući nedavnom hedžing aranžmanu, ostvarena je uštedu od skoro četiri miliona eura (3,91 milion eura).

Spajić je na Tviteru naveo da će dio od 3,84 miliona eura biti utrošen na socijalne bonove, kao i da će tog novca biti obezbijeđeno 70.000 litara ulja za penzionere sa najnižom penzijom i korisnicima MOP-a i za subvencije električne energije najugroženijima.

Ministar je najavio da će dio novca otići i na pomoć stočarima, kao i na izgradnja infrastrukture na sjeveru.

Najavio je i novi projekat sa, kako je naveo, kodnim imenom Montenegro Institute of Technology (MIT)

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja su objasnili da je danas bio krajnji rok za početak otplate kineskog kredita za nezavršeni dio auto-puta od Podgorice do Kolašina, a da je taj Vladin resor već platilo dospjelu ratu.

Spajić je agenciji Mina-business kazao da je hedžing aranžmanom spriječen rast duga po osnovu valutne izloženosti prema dolaru i dodao da je ušteda kod kamate iznosila oko 3,83 miliona eura, a ostatak kod glavnice 0,08 miliona eura (79.276 eura).

"Crna Gora je u eurima uplatila 27,79 miliona po osnovu glavnice i kamata, a banke iz hedžing aranžmana državi 37,44 miliona dolara takođe po osnovu glavnice i kamata, što smo mi preusmjerili kineskoj banci. Da nije urađen hedžing, tih 27,79 miliona bi iznosilo 31,71 miliona eura. Takođe, samo kamata bi bila 6,9 miliona eura, a ne 3,06 miliona koliko smo platiti", rekao je Spajić .

Bonus video: