U evropi svi državnici mahom vakcinisani

Đukanović najavio da će se vakcinisati, Krivokapić ćuti

Državni vrh susjednih zemalja imunizovan, na vakcinu čeka još samo jedan član predsjedništva BiH

42354 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Premijer i predsjednik preležali virus na nogama (ilustracija), Foto: Saša Matić
Premijer i predsjednik preležali virus na nogama (ilustracija), Foto: Saša Matić

Predsjednik Milo Đukanović vakcinisaće se protiv koronavirusa u najskorije vrijeme, cijeneći da je imunizacija najefikasniji odgovor za suzbijanje pandemije. To su “Vijestima” kazali iz kabineta predsjednika i odgovorili da se Đukanović do sada nije vakcinisao po savjetu ljekara, zbog velikog broja antitijela.

Iz Vlade “Vijestima” nisu odgovorili da li je premijer Zdravko Krivokapić u međuvremenu primio vakcinu protiv koronavirusa, ukoliko nije da li će i kada, kao i kada je posljednji put uradio test na antitijela iGg i kakav je bio rezultat.

Državni vrh susjednih, ali i evropskih zemalja, vakcinisao se protiv kovida-19.

Premijerka Srbije Ana Brnabić primila je prvu dozu vakcine u decembru prošle godine, a predsjednik Aleksandar Vučić početkom aprila.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović vakcinisao se u januaru, a hrvatski premijer Andrej Plenković u martu.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor i premijer Janez Janša takođe su se vakcinisali prije četiri mjeseca.

Vakcinu je među prvima u Albaniji primio premijer Edi Rama. Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i premijer Zoran Zaev vakcinisali su se u maju. Isto su učinili i članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović, dok se Željko Komšić prijavio putem aplikacije, i kako je saopšteno, očekuje poziv za imunizaciju.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Crnoj Gori počela je 20. februara. Masovna imunizacija počela je 4. maja, a premijer Zdravko Krivokapić, inače predsjednik Vladinog Savjeta za borbu protiv koronavirusa, tada je rekao da ne bježi od vakcine.

“Ne bježim od vakcinacije, ali za sada imam dovoljno antitijela pa nema potrebe”, odgovorio je on na konferenciji za medije.

Krivokapić je u novembru prošle godine izjavio da je koronavirus prebolio na nogama i da je to saznao kada je uradio test na antitijela.

Sa druge strane, Đukanović je prije nekoliko mjeseci kazao da je kontrolom kod ljekara došao do rezultata da ima veliki broj antitijela, iako nijednom tokom trajanja pandemije nije imao pozitivan nalaz na koronavirus.

“ Ali, očigledno da sam uspio da zaradim virus i iznesem na način na koji sam ga iznio. Preporuka je ljekara da se sa tolikim brojem antitijela ne treba sada vakcinisati nego sačekati da prođe određeno vrijeme. Kada to vrijeme prođe, svakako ću se vakcinisati”, rekao je Đukanović.

Preporuka Instituta za javno zdravlje (IJZ) je da vakcinu treba da prime i osobe koje su preležale infekciju kovid-19.

“Stručnjaci još ne znaju koliko dugo traje stečeni imunitet nakon preležane bolesti, iako su slučajevi ponovne zaraze rijetki. Prirodni i imunitet stečen vakcinacijom oba predstavljaju važan faktor u sprečavanju širenja virusa”, savjetuju iz IJZ.

Prema statističkim podacima, Crna Gora je na začelju Evrope kada je riječ o vakcinaciji stanovništva, odnosno broju datih doza na 100 osoba.

Najviše doza na sto stanovnika dato je u Sloveniji i Srbiji, zatim Hrvatskoj, pa Crnoj Gori. Lošije rezultate od Crne Gore imaju Albanija, BiH, Sjeverna Makedonija.

Sve zemlje Evropske unije, izuzev Rumunije i Bugarske, vakcinisale su veći procenat stanovništva u odnosu na nas.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović juče je ponovila da će biti manje ograničenja, ako se vakciniše što više građana.

Ona je najavila da će Savjet za borbu protiv koronavirusa danas da donese nove mjere, koje će da budu saopštene u petak.

Novi koronavirus registrovan je kod još 47 osoba, dok je jedna osoba preminula od posljedica infekcije kovid-19.

Iz IJZ su kazali da je trenutno aktivno 439 slučajeva koronavirusa.

Crna Gora je sa 100.802 slučaja infekcije od početka pandemije najpogođenija država Evrope, po broju zaraženih na 100.000 stanovnika.

Preporučujemo za Vas