"ovakva situacija je posljedica tridesetogodišnjeg neulaganja u zdravstveni sistem"

Plužine ostaju bez stalnog ljekara

Od decembra prošle godine, kada je bitku sa koronom izgubio poznati ljekar i humanista Radenko Dondić, u zdravstvenoj stanici radila je samo doktorica Ljubica Pantelić Todorović, koja ovih dana odlazi

20095 pregleda 6 komentar(a)
Zdravstvena stanica u Plužinama, Foto: Svetlana Mandić
Zdravstvena stanica u Plužinama, Foto: Svetlana Mandić

Nedostatak ljekara u zdravstvenoj stanici Plužine, koja organizaciono pripada Domu zdravlja Nikšić, problem je sa kojim se ta opština suočava već duži niz godina.

Od decembra prošle godine, kada je bitku sa koronom izgubio poznati ljekar i humanista iz Pive Radenko Dondić, u toj zdravstvenoj stanici radila je samo doktorica Ljubica Pantelić Todorović. Ovih dana i ona odlazi iz Plužina, a nadležni u Ministarstvu zdravlja i Domu zdravlja Nikšić pokušavaju da taj problem riješe na što je moguće bolji način.

Direktorica Doma zdravlja Vera Bulatović obećala je Pivljanima da neće ostati bez ljekara.

“Uz saglasnost Ministarstva zdravlja krenuli smo u proceduru preuzimanja doktorice, ali je ona do 9. avgusta na porodiljskom bolovanju. Dok to ne završimo, Plužine neće biti bez ljekara već će stalno imati doktora koji će tamo boraviti. Nažalost, ovakva situacija je posljedica tridesetogodišnjeg neulaganja u zdravstveni sistem i nemara u toj oblasti“, kazala je Bulatović.

Dok se, kako je istakla, nije pojavila epidemija izazvana Covid 19, ljekari su bili potpuno zapostavljeni.

“Njihov položaj je jako loš. Da nijesu zainteresovani ne samo za Plužine, već i za Nikšić, govori i činjenica da se na konkurs za pet ljekara, koji smo raspisali za Dom zdravlja, niko nije prijavio, a slab je odziv na raspisane specijalizacije. Zahvalni smo Opštini Plužine jer je ona jedna od rijetkih Opština koja je riješila stambeno pitanje ljekara koji dolaze i u te svrhe obezbijedila dva stana“, kazala je Bulatović.

I prvi čovjek opštine Mijuško Bajagić saglasan je sa tim da se Piva ne može i ne smije ostaviti bez ljekara.

“Nama je jedan ljekar malo i dobro bi bilo da imamo dva ljekara. Nije rješenje da nam nađu ljekara koga će slati nedjelju-dvije, pa ga onda zamijeniti drugi, već moramo imati stalnog ljekara. U stalnom sam kontaktu sa direktoricom Doma zdravlja Verom Bulatović i ona traži najbolje rješenje“, kazao je Bajagić.

U izvještaju koji je za prošlu godinu podnijela tadašnja direktorica Doma zdravlja Ljiljana Adžić, stoji da je u zdravstvenoj stanici Plužine prošle godine radilo 18 zaposlenih, njih 12 je medicinski kadar, odnosno dva ljekara i deset medicinskih sestara/tehničara, dok je šest radnika nemedicinske struke.

“Opština Plužine ima 2.516 zdravstveno osiguranih lica. U protekloj godini u zdravstvenoj stanici pruženo je 18.216 raznih vrsta medicinskih usluga, od čega je broj pregleda u stanu osiguranika-kućnih posjeta izabranih doktora iznosio 132. U stacionaru su u toku 2020. godine liječena 42 osiguranika, pri čemu je ostvaren broj bolničkih dana 597“, piše u izvještaju Ljiljane Adžić.

U izvještaju je navedeno da su jednom sedmično zdravstvenu zaštitu stanovništvu pružali ljekari specijalisti hirurgije, oftalmologije, radiologije, interne medicine i pedijatrije iz Opšte bolnice u Nikšiću.

Još čekaju otvaranje Hitne pomoći

Predsjednik opštine Mijuško Bajagić podsjetio je da je na sastanku održanom u martu ove godine sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Doma zdravlja Nikšić razgovarao o otvaranju jedinice Hitne medicinske pomoći u okviru Zdravstvene stanice u Plužinama. Otvaranjem Hitne pomoći, koju do sada Plužine nijesu imale, ublažio bi se problem nedostatka kadra u Zdravstvenoj stanici.

“Nažalost, to se još nije dogodilo“, kazao je Bajagić.

Kako je u martu rečeno, otvaranje jedinice Hitne pomoći u Plužinama bi bio rezultat saradnje Ministarstva zdravlja, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i lokalne uprave. Predlog je da lokalna uprava učestvuje u projektu tako što će obezbijediti smještaj za jednog ljekara i učestvovati u nabavci automobila za potrebe hitne pomoći.

Položaj ljekara je jako loš. Da nijesu zainteresovani ne samo za Plužine, već i za Nikšić, govori i činjenica da se na konkurs za pet ljekara, koji smo raspisali za Dom zdravlja, niko nije prijavio, a slab je odziv na raspisane specijalizacije. Zahvalni smo Opštini Plužine jer je ona jedna od rijetkih Opština koja je riješila stambeno pitanja ljekara koji dolaze i u te svrhe obezbijedila dva stana