V.d. direktor najstarije podgoričke osnovne škole nastavnik Zoran Đukić

Krivokapić dobila tipsko rješenje o razriješenju, a na teret joj se stavlja povreda radne obaveze - da nije formirala novi školski odbor

23661 pregleda 182 reakcija 25 komentar(a)
OŠ Savo Pejanović, Foto: Vesko Belojević
OŠ Savo Pejanović, Foto: Vesko Belojević

Za vršioca dužnosti najstarije podgoričke osnovne škole "Savo Pejanović" imenovan je nastavnik mašinske grupe predmeta, Zoran Đukić, čime je dužnosti razriješena direktorica Biljana Krivokapić.

U obrazloženju te odluke, koja potpisuje ministarka prosvjete, nauke. kulture, i sporta Vesna Bratić, stoji da je Krivokapić razriješena "jer ne izvršava radne zadatke, odnosno vrši povredu radne obaveze".

Prema obrazloženju, Krivokapić navodno nije postupila u skladu sa izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, i nije inicirala izmjenu školskog odbora, koji bi kasnije izvršio izmjene i dopune školskoh akata, kako bi se stvorili zakonski uslovi za ispunjavanje novih zakonskih obaveza.

Ovo je tipska odluka ministarstva prosvjete koju su uglavnom dobili svi razriješeni direktori, a veći dio njih najavio je i da će pravdu potražiti kod nadležnih organa, s obzirom na to daj e Opštim zakonom predviđeno da "ako se školski odbor ne konstituiše u roku od 30 dana nakon isteka mandata, ministar na predlog direktora ili nadležne inspekcije može imenovati novi školski odbor".

Školski odbor prema novom propisu, među ostalim članovima, ima i dva predstavnika ministarstva, a za koje saglasnost daje taj resor.

Novi v.d. u OŠ "Savo Pejanović" Zoran Đukić je, kako se navodi u rješenju ministarke Bratić, nastavnik mašinske grupe predmeta.

Prema njegovom profilu na Linkedinu, Đukić je profesor mašinske i saobraćajne grupe predmeta u Srednjoj stručnoj školi "Ivan Uskoković", u Podgorici.

Bonus video: