Stanković uvrijeđen: Neće da ga sudije uče poslu

Iz Ustavnog suda nijesu odgovorili šta je VDT napisao kao odgovor na preporuku da niži tužioci agilinije rade svoj posao, kao ni iz VDT-a. Iz Tužilaštva je samo objašnjeno da je ODT Podgorica dostavio izjašnjenje US
84 pregleda 0 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.11.2017. 20:06h

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković protestovao je zbog naloga Ustavnog suda da obezbijedi hitnu i nezavisnu istragu torture u Zlatarskoj ulici 24. oktobra 2015, kada su prebijena dvojica građana nakon protesta Demokratskog fronta.

Taj sud je ljetos naložio ODT Podgorica da sprovede hitnu, djelotvornu i nezavisnu istragu a Stankoviću da to obezbijedi. Policiji i MUP-u je naloženo da sarađuje sa tužiocima i da dostavljaju informacije.

U pismu koje je uputio predsjedniku Ustavnog suda Dragoljubu Draškoviću Stanković je, između ostalog naveo, da zna šta su mu ovlašćenja koja mu daje Ustav i Zakon o državnom tužilaštvu. Zbog toga, kako je napisao, nema potrebe da mu sud skreće pažnju, niti postoji ustavni osnov za to.

Iz Ustavnog suda nijesu odgovorili šta je VDT napisao kao odgovor na preporuku da niži tužioci agilinije rade svoj posao, kao ni iz VDT-a. Iz Tužilaštva je samo objašnjeno da je ODT Podgorica dostavio izjašnjenje US.

Vijeće sudije Mevlide Muratović juče nije utvrdilo stav kako bi taj sud trebalo da obezbijedi da tužilaštvo sporovede preporuke, koje su mu uputili radi utvrđivanja krivične odgovornosti pripadnika SAJ-a za torturu u Zlatarskoj ulici. U sudu, kako je ranije u intervjuu “Vijestima” naveo Drašković, smatraju da oni donose stavove kao kontrolori sve tri grane vlasti, koji treba da se poštuju.

Međutim, pojedine sudije Ustavnog suda zahtijevaju da se Vlada obaveže da sprovede te odluke, kao što je to bilo u slučaju kada je ukinut takozvani zakon o majkama.

US je utvrdio torturu i nedjelotvornu istrage i u slučaju Miodraga Martinovića, kome je iz budžeta plaćeno 130.000 eura na ime vansudskog poravnanja, čime je država priznala policijsku torturu.

Iz vrha ne daju da se zna

Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković podsjetio je da su oni “prvo državno tijelo koje je saopštilo jasne ocjene o postupanju policije tokom protesta u oktobru 2015”.

"U kontinuitetu ukazujemo da aktuelna policijska kultura i međusobni odnosi u policiji u potpunosti ograničavaju efikasnost svih nadzora, kontrola i istraga prekoračenja policijskih ovlašćenja. Posrijedi je zloupotreba policije i politička odluka, na najvišem nivou, da se ne otkrije identitet kompromitovanih policajaca. Napore tužilaštva i očekivanja kompletne demokratske javnosti potpuno podriva i opstruira i odsustvo profesionalne i političke odgovornosti u menadžmentu policije,” rekao je on “Vijestima”.

Bonus video: