Budva: U kasi već 10 miliona eura, dva više od plana

“Služba je zaključila ukupno 123 ugovora, od toga 34 sa pravnim licima i 89 sa građanima. Ukupan prihod po osnovu naplate komunalija od pravnih lica je 6.665.439,41 eura, a od fizičkih 3.695.163, 31 eura
122 pregleda 11 komentar(a)
Budva Vidikovac, Foto: Vuk Lajović
Budva Vidikovac, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.11.2017. 20:17h

U Budvi je naplaćeno oko 10,3 miliona eura na ime naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, čime je za više od dva miliona premašen plan mjesec i po prije kraja godine.

Načelnik Službe za naplatu Ninoslav Kaluđerović precizirao je da planirano da se od naplate komunalije inkasira ukupno 8,2 miliona eura - 3,7 miliona od firmi i 4,5 miliona eura od građana, a da je zaključno sa 13. novembrom naplaćeno 10.360.602,73 eura.

“Služba je zaključila ukupno 123 ugovora, od toga 34 sa pravnim licima i 89 sa građanima. Ukupan prihod po osnovu naplate komunalija od pravnih lica je 6.665.439,41 eura, a od fizičkih 3.695.163, 31 eura.

Važno je istaći da je ovakav prihod ostvaren i pored toga što je na snazi zabrana gradnje na područjima detaljnih urbanističkih planova Budva - centar i Petrovac - centar“.

On je naglasio da je u odnosu na prošlu godinu inkasirano pet miliona eura više.

“Prošle godine do 13. novembra naplaćeno je ukupno 5,2 miliona eura i to 3,9 miliona od građana i 1,3 miliona od pravnih lica“.

Kaluđerović je rekao da su u cilju vođenja kvalitetne evidencije, a shodno preporukama Državne revizorske institucije, uveli sistem dvojnog knjigovodstva, “u skladu sa načelima tačnosti, urednosti i ažurnosti, podržanih informacionim softverom za knjiženje”.

“Postupkom javnih nabavki nabavljen je softver koji u potpunosti zadovoljava sve specifikacije koje je navela u izvještaju DRI. U toku je retroaktivno knjiženje svih prihoda i rashoda od 2011. od kada je služba formirana“.

Kaluđerović je kazao da je služba od februara do aprila ove godine skenirala sve ugovore o naknadi za komunalno opremanje, cesije i asignacije, zaključene tokom njenog sedmogodišnjeg postojanja.

Precizirao je da je riječ o oko 2.500 dokumenta.

“Početkom svakoga mjeseca, Služba uredno objavljuje sve ugovore koje je zaključila tokom prethodnog i ažurira promjene u ugovirma iz prethodnog perioda“.

Prihod od "Porto Budva" četiri miliona eura

Ostvarenom rezultatu kumovalo je i zaključivanje ugovora sa budvanskom firmom “Alart centar“, koja je prije dvije sedmice uplatila četiri miliona eura za komunalno opremanje na ime izgradnje luksuznog apartmansko-šoping kompleksa „Porto Budva“, na stotinjaka meatara od Staroga grada.

Iz Opštine su u više navrata isticali da će novac od komunalija usmjeriti na investicione projekte koji su predviđeni ovogodišnjim planom.

Za Dan opštine - 22. novembar, najavljeno je dugoočekivano otvaranje Građanskog biroa u zgradi Opštine Budva, što bi trebalo da poboljša efikasnost rada službi.

Bonus video: