Injac: Bliska saradnja sa Češkom temelj jačanja veza u odbrambenom sektoru

Injac naglasila spremnost za dalje unaprjeđenje odbrambene saradnje kroz sprovođenje zajedničkih aktivnosti i projekata, kako na bilateralnoj osnovi, tako i u saradnji sa drugim partnerskim zemljama u okviru regionalnih inicijativa i Sjevernoatlantskog saveza

8300 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka Urbana i Injac, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa sastanka Urbana i Injac, Foto: Ministarstvo odbrane

Bliska saradnja između Crne Gore i Češke predstavlja temelj daljeg jačanja i produbljivanja veza u odbrambenom sektoru, posebno uzimajući u obzir zajedničke strateške interese i savezništvo u okviru NATO-a, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac.

Ona je, na sastanku sa češkim ambasadorom Karelom Urbanom, navela da je zadovoljna dosadašnjom bilateralnom saradnjom Crne Gore i Češke.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Injac je naglasila spremnost za dalje unaprjeđenje odbrambene saradnje kroz sprovođenje zajedničkih aktivnosti i projekata, kako na bilateralnoj osnovi, tako i u saradnji sa drugim partnerskim zemljama u okviru regionalnih inicijativa i Sjevernoatlantskog saveza.

Ona je istakla značaj prijateljskih i savezničkih odnosa dvije države, kao i kontinuirane podrške Češke tokom reformskog procesa u okviru evroatlantskih integracija Crne Gore.

„Naglasila je da bliska saradnja između Crne Gore i Češke predstavlja temelj daljeg jačanja i produbljivanja veza u odbrambenom sektoru, posebno uzimajući u obzir zajedničke strateške interese i savezništvo u okviru NATO-a“, navodi se u saopštenju.

Injac je kazala da izuzetno cijeni podršku Češke evropskoj perspektivi Crne Gore.

Ona je, kako se navodi, potvrdila odlučno opredjeljenje Crne Gore da intenzivira reformske procese na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Injac je poručila da je Crna Gora posvećena promociji evropskih i evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, kao i unaprijeđenju regionalne saradnje.

Ona je rekla da jačanje međusobnog povjerenja i uzajamne podrške predstavlja najvažniji mehanizam za ostvarivanje stabilnosti i bezbjednosti u regionu.

Urban je istakao značaj savezničkih odnosa dvije zemlje i posvećenost Crne Gore daljem napretku ka punopravnom članstvu u EU.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, on je naglasio veoma značajnu ulogu Crne Gore u kontekstu regionalne bezbjednosti i stabilnosti.

Urban je kazao da Crna Gora ima potpunu podršku Češke u procesu evropskih integracija i da će njegova država nastaviti snažno da podržava politiku proširenja EU, naročito na prostoru Zapadnog Balkana

Bonus video: