Apel više NVO: Ministarstvo prosvjete da se posveti pripremi nove školske godine

Apel poslanicima, koji se odnosi na stanje u obrazovnom sistemu, uputili su Udruženje Roditelji, Prosvjetna zajednica Crne Gore, Akcija za ljudska prava, Centar za prava djeteta, Juventas, Udruženje mladih sa hendikepom, Forum MNE, Unija Srednjoškolaca i Društvo defektologa

8338 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više nevladinih organizacija (NVO) apelovalo je na poslanike da od predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta zatraže da se taj resor posveti jednom od ključnih segmenata društva, pripremi nove školske godine i gradnji nepartitokratskog sistema, koji će moći da realizuje kvalitetne promjene.

Apel poslanicima, koji se odnosi na stanje u obrazovnom sistemu, uputili su Udruženje Roditelji, Prosvjetna zajednica Crne Gore, Akcija za ljudska prava, Centar za prava djeteta, Juventas, Udruženje mladih sa hendikepom, Forum MNE, Unija Srednjoškolaca i Društvo defektologa.

Oni su zatražili i iniciranje izmjena Opšteg zakona o obrazovanju, kojim će se izbor direktora ubuduće urediti na način koji će garantovati transparentnost, profesionalizaciju i depolitizaciju, a na osnovu predloga prosvjetnih radnika, stručne zajednice i NVO.

"Tražimo da učinite sve što je u vašoj moći i zatražite od predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta obavezivanje tog resora da se posveti jednom od ključnih segmenata društva, a na prvom mjestu pripremi nove školske godine i gradnji nepartitokratskog sistema koji će moći da osmisli i realizuje kvalitetne promjene“, navodi se u apelu.

Iz NVO, koje su uputile apel, ocijenili su da je crnogorski obrazovni sistem pred brojnim izazovima već duže vrijeme i da se, nažalost, nije uspio izboriti sa značajnim dijelom tih izazova.

Umjesto toga, kako smatraju, dodatno je opterećen posljednjih mjeseci.

"Slabe tačke i greške koje su do sada bile dio obrazovnog sistema su nam poznate, zbog čega moramo da se posvetimo upravo njihovom prevazilaženju, a ne da nastavljamo sličnu praksu kao do sada“, piše u apelu.

Iz NVO poručili su poslanicima da neposvećenost promjenama, koje bi djeci, prosvjetnim radnicima i roditeljima konačno mogle donijeti napredak, znanje i posvećenost, poziva na hitnu reakciju.

"Da li je moguće da se nakon najkompleksnije školske godine ikada, a mjesec prije početka nove, bavimo nastavljanjem politizacije zapošljavanja u obrazovnim ustanovama? Da li smo nesvjesni koliko nam je političko zapošljavanje lošeg donijelo u obrazovanju do sada“, upitali su iz NVO.

Kako su naveli, ni prethodnih godina nijesu izglasani pravični zakoni, koji je trebalo da omoguće da se uprave škola biraju na osnovu stručnih kvalifikacija i da se sprovede obrazovna reforma koja će dati kvantitativne i kvalitativne rezultate.

"Nijeste adekvatno reagovali kada su nam djeca i prosvjetni radnici i roditelji funkcionisali u eksperimentalnim uslovima i nikad većim socijalnim i obrazovnim razlikama u toku prošle školske godine“, piše u apelu upućenom poslanicima.

Iz NVO su poručili poslanicima da sada moraju da reaguju jer se, kako su kazali, ne smije dozvoliti da se nastave eksperimenti nad djecom, koja za oko mjesec treba da se vrate u školske klupe, a niko ne zna kako.

Oni su rekli da ne postoji plan i da nije zacrtan cilj a, kako su naveli, ako ih ima, javnost nije sa njima upoznata jer Ministarstvo sa javnošću šturo komunicira.

U apelu se navodi da djeluje da ni premijer Zdravko Krivokapić ni potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ujedno i predsjednik Savjeta za prava djeteta, nemaju vremena time da se bave, iako se prevashodno na njih na vrijeme apelovalo.

"Umjesto odgovora njihove službe obavijestile su javnost o kolektivnom odmoru kompletne Vlade i njenih resora u toku avgusta, što je dodatno podstaklo neizvjesnost koje ne nedostaje od početka epidemije“, naveli su iz NVO.

Iz NVO su rekli da zbog svega navedenog, od poslanika traže da u parlamentu od resornog Ministarstva zatraže odgovore na pitanja - koji i kakvi modeli organizacije nastave su previđeni za narednu školsku godinu, da li postoji Protokol o postupanju u kriznim situacijama i da li su osigurani uslovi da kao takav bude primjenjiv.

Oni su apelovali na poslanike da predstavnike Ministarstva pitaju da li će biti obezbijeđena sredstva za rad i poštovanje epidemioloških mjera, da li će škole imati na raspolaganju resurse neophodne za organizaciju nastave, hoće li sva djeca dobiti besplatne udžbenike.

U apelu je od poslanika zatraženo da Ministarstvo pitaju na koji način i kako će biti promijenjen obrazovni model za djecu sa razvojnim smetnjama i invaliditetom u toku onlajn nastave, a u odnosu na prethodnu školsku godinu, da li će budžet za prosvjetu biti transparentno raspoređen, i određeni prioriteti u finansiranju kako bi se djeci i nastavnicima stvorili osnovni uslovi za rad u eri informatike, a posebno u toku online nastave.

Poslanici bi trebalo da zatraže odgovor i na pitanja da li je u planu da se započne sa procesom saradnje resornog Ministarstva sa nastavicima/učenicima i školama/vrtićima i na koji način, da li će i kako biti obezbijeđena autonomija u radu prosvjetnim radnicima koji su neposredni učesnici nastavnog procesa i obezbijediti im se egzistencija u skladu sa ulogom koju imaju u društvu.

"Kao i kada će biti izmijenjen Zakon o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama kako bi se obezbijedilo zapošljavanje asistenata u nastavi na osnovu ugovora o radu na neodređeno vrijeme, umjesto kao što je do sada slučaj, na osnovu ugovora koji važe "najduže do kraja nastavne godine", navodi se u apelu.

Bonus video: